x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mircea Toma: "Nu cred că e bine să încărcăm contractele de drepturi de autor cu aceste taxe"

Mircea Toma: "Nu cred că e bine să încărcăm contractele de drepturi de autor cu aceste taxe"

08 Ian 2010   •   00:00

Preşedintele Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei, a declarat că încărcarea contractelor de drepturi de autor cu plata CAS-ului nu este benefică, pentru că afectează, în mod nejustificat, o categorie profesională de creaţie.



"Nu cred că e bine să încărcăm contractele de drept de autor cu această taxă, pentru că am afecta o categorie de creativi în mod nejustificat. Nu ar trebui să ne atingem de tot ce are impact pe funcţionarea legii drepturilor de autor. Pe de altă parte, nu este nici asta o soluţie ca să tolerăm o formă de evaziune fiscală cronică în industria media, unde mulţi dintre ziarişti lucrează într-un regim dublu: ca angajat cu carte de muncă, la salariul minim, şi ca angajat pe drepturi de autor. Ăsta nu e un contract de drepturi de autor autentic, pentru că acesta presupune vânzarea sporadică, nu sistematică, a unor produse creative. Corect mi se pare să fie aplicate corect legile", a spus Mircea Toma, citat de Mediafax.

De asemenea, Toma a recomandat aplicarea Contractului colectiv de muncă pe ramură pe mass-media în toate instituţiile media. "Hai să însănătoşim industria media scuturând-o de actuala formă camuflată de evaziune fiscală. (...) Să o facem pe bune: nu sunt drepturi de autor, sunt salarii", a mai spus acesta.

×
Subiecte în articol: observator