x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MIRIAM MAKEBA - MAMA AFRICA, omagiată de GOOGLE printr-un DOODLE, la 81 ani de la naştere (VIDEO)

MIRIAM MAKEBA - MAMA AFRICA, omagiată de GOOGLE printr-un DOODLE, la 81 ani de la naştere (VIDEO)

04 Mar 2013   •   08:47
MIRIAM MAKEBA - MAMA AFRICA, omagiată de GOOGLE printr-un DOODLE, la 81 ani de la naştere (VIDEO)

Astăzi se împlinesc 81 de ani de la naşterea cântăreţei sud-africane MIRIAM MAKEBA, moment omagiat de GOOGLE printr-un doodle special care o prezintă pe interpretă. MIRIAM MAKEBA a condamnat apartheidul în faţa ONU şi, după ce i s-a refuzat dreptul de a se întoarce în Africa de Sud, a devenit practic „cetăţean al întregii lumi”, primind paşapoarte de la Guinea, Belgia şi Ghana.

Născută pe 4 martie 1932, în Johannesburg, dintr-o mamă swazi şi un tată xhosa, Miriam Makeba a devenit cunoscută pe plan internaţional în timpul turneului ei din Statele Unite din 1959, când a cântat alături de grupul sud-african Manhattan Brothers. În anul următor, când a dorit să se întoarcă în ţara ei natală pentru a asista la înmormântarea mamei sale, autorităţile sud-africane i-au retras cetăţenia şi au interzis difuzarea muzicii sale pe teritoriul naţional sud-african. În urma acestor decizii, Miriam Makeba a trăit 31 de ani în exil, în Statele Unite şi în Guineea.

Makeba a fost prima cântăreaţă de culoare care a câştigat un premiu Grammy, pe care l-a împărţit cu cântăreţul american Harry Belafonte, în 1965. De altfel, Harry Belafonte este cel care a ajutat-o pe Miriam Makeba să intre pe teritoriul Statelor Unite în anii '60. Doi ani mai târziu, Makeba şi-a câştigat notorietatea după ce piesa ei de succes "Pata Pata", inspirată dintr-un dans popular regional, a devenit cunoscută în toată lumea.

După eliberarea din închisoare a lui Nelson Mandela, Makeba s-a întors în ţara ei de origine, dar a trebuit să aştepte şase ani înainte să poată să înregistreze un nou disc. În 1996, cântăreaţa a înregistrat discul "Homeland", care include un cântec ce descrie bucuria artistei de a se fi întors în ţara natală şi în care evocă lupta împotriva apartheid-ului. "Mi-am păstrat cultura, muzica şi rădăcinile. Datorită lor am devenit această voce şi imagine simbolică a Africii şi a locuitorilor ei, fără măcar să fiu conştientă de acest lucru", a declarat cunoscuta cântăreaţă africană în biografia sa.

Miriam Makeba a decedat pe 9 noiembrie 2008, la Napoli, Italia, în urma unei crize cardiace, la vârsta de 76 de ani.

×
Subiecte în articol: MIRIAM MAKEBA mama africa google doodle