Dupa audierea-maraton a lui Nicolae Mischie de marti, de la PNA, baronul de Gorj declara presei: âNu cred ca sunt vinovat, nu stiu daca sunt vinovat..." In legatura cu ce, nici PNA, nici Mischie nu au spus nimic.
Jurnalul National prezinta opiniei publice continutul unuia dintre dosarele pe care baronul de Gorj le are la PNA.
GABRIELA MLADIN
Presedintele Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, a fost chemat marti de procurorii PNA pentru a fi audiat in legatura cu actele de coruptie, de care a fost acuzat in urma cu cateva luni. La sfarsitul lunii aprilie a acestui an, procurorii PNA au comunicat faptul ca impotriva lui Nicolae Mischie s-a inceput urmarirea penala pentru fapte de coruptie. La sfarsitul comunicatului PNA se preciza ca âprocurorii anticoruptie au indicii cu privire la comiterea unor fapte penale si de catre alti functionari publici din judetul Gorj". Mai multe informatii despre actele de coruptie si functionarii publici implicati in acestea nu au fost oferite.
Cultul spagii in judet
Investigatiile facute de jurnalisti despre fenomenul âspaga la gorjeni" au scos la iveala caracatita din judet, cum se ia spaga profitand de functie, cum se anunta prietenii intre ei ca o persoana este dispusa sa dea spaga si care sunt metodele prin care spaga se transforma intr-o afacere aproape legala.
Cert este ca, pentru a detine o afacere prospera, trebuie sa dai spaga. Chiar si buticarul vizitat de un inspector de control scoate de sub tejghea bautura cea mai scumpa pentru a i-o oferi, uneori intimidat de simpla prezenta a controlului. Majoritatea agentilor economici spun ca âeste imposibil ca cei care te controleaza sa nu-ti gaseasca ceva in neregula". Asadar, spaga, indiferent de valoarea ei, este oferita si primita cu succes. Catre presa vin destul de frecvent informatii ca, de exemplu, pentru a castiga o licitatie pentru o investitie in Gorj trebuie sa dai ceva. La urechile presei ajung si nume dar, ca jurnalist, este foarte greu de demonstrat fenomenul coruptiei. Presa nu are acces la discutiile unde se perfecteaza o spaga, iar partile angrenate in ânegocieri" nu au interesul sa vorbeasca despre acest lucru.
Un investitor american a avut, insa, curajul sa spuna procurilor PNA cum a dat spaga celor care au cerut pentru a-l lasa in mediul de afaceri gorjean. Avea de ales, intre a trimite angajatii in somaj sau a le oferi in continuare un loc de munca. Dar, cum a inceput totul?
Un american la Targu-Carbunesti
Uzina de Utilaj Minier Targu-Carbunesti a fost scoasa de APAPS la licitatie in 1998. O firma cu capital strain, cu actionar majoritar un cetatean american, s-a aratat interesata de uzina si s-a prezentat la licitatie, incurcand multe aranjamente. Inaintea adjudecarii se stia cine va castiga si la ce pret - fosta conducere a uzinei isi facuse planurile ca pentru 600 de milioane de lei sa o cumpere. Pana la urma, societatea âAmerican Romanian Company" este cea care cumpara uzina, cu opt miliarde de lei, plus datoriile pe care le avea catre stat. Imediat dupa cumpararea uzinei, autoritatile au gasit modalitatea de âsprijinire" a investitorilor straini: in primul rand, CNLO a anulat contractele cu firma din Targu-Carbunesti, desi se aflau in derulare.
Investitorii au fost nevoiti ca, timp de un an, sa aduca bani din America pentru a da salariile angajatilor, deoarece se obligasera prin contract sa nu faca disponibilizari. Dupa un an, au incercat sa afle care este âreteta" succesului in afacerile din Gorj. Asa au aflat ca spaga este cheia prosperitatii, asa s-a ajuns in biroul lui Nicolae Mischie. De aici, lucrurile au fost simple - favorurile au inceput sa curga spre toate directiile.
O scrisoare pe adresa PNA
In plangerea depusa la PNA, americanul arata ca Nicolae Mischie a primit cele mai consistente âfavoruri", alti functionari fiind acuzati ca au primit âsponsorizari" intre 2 si 12 miliarde de lei. Initiativa de a demasca coruptia din judetul Gorj i-a apartinut cetateanului american George Bigelow, actionar al firmei ARC Targu-Carbunesti. Cum dupa constituirea societatii si-a numit un administrator roman, pe care l-a lasat sa aiba grija de afacerea sa, Bigelow a venit in Romania la inceputul acestui an ca sa vada cum este administrata societatea. A constatat ca lipsesc multi bani din conturile firmei si, firesc, l-a intrebat pe administrator unde sunt banii. Dupa ce a aflat raspunsul la intrebarea sa, George Bigelow a dispus imediat masuri in interiorul societatii sale. Administratorul firmei a fost schimbat, iar George Bigelow s-a plans si autoritatilor americane despre cele petrecute in Gorj. Plangerea a ajuns la PNA si de aici s-a inceput, deocamdata, urmarirea penala impotriva lui Nicolae Mischie.
âTest" trecut acasa la Mischie
Prima discutie pe care a purtat-o reprezentantul investitorului american cu Nicolae Mischie, chiar in biroul acestuia din urma, a fost una directa. Reprezentantul firmei s-a plans de faptul ca i-au fost anulate contractele dupa cumpararea societatii si i-a explicat sefului judetului calitatea lucrarilor pe care le face firma. Rezultatul discutiei a fost ca Mischie a vrut sa se convinga de calitatea lucrarilor facute de firma ARC la el in
casa. In schimb, i-a oferit promisiunea ca o sa âaiba grija ca firma sa aiba de lucru". S-a intamplat in 2000, cand la casa lui Mischie lucra deja alta societate, care a fost inlaturata. Doi ani s-a lucrat la casa lui Mischie, fosta Casa Bicescu, lucrarile constand in renovare, consolidare, finisare in interior si exterior, plus adaugarea unui etaj. Toata lucrarea a costat aproximativ 12 miliarde de lei, din care, evident, Nicolae Mischie n-a achitat nici un leu. Lucrarile suplimentare âin ograda" lui Mischie au fost doua la numar, Casa Ganescu, cea de protocol a Consiliului Judetean Gorj, si sediul PSD Gorj la care se lucreaza si in prezent.
Pe langa investitiile de miliarde la
case, Mischie a primit si un autoturism ARO, ce este inmatriculat in acest moment la SC Sandanic SRL (tipografia familiei sale) pe care sotia lui Mischie a trecut-o chiar pe declaratia de avere.
âExamen" la Finante
Promisiunea lui Mischie s-a transformat, de fapt, intr-o âapropiere" a investitorului fata de organele de control din Gorj. Dupa ce a fost terminata lucrarea la casa lui Mischie, Directia de Finante Publice Gorj a inceput controalele la firma ARC Targu-Carbunesti. Reprezentantul firmei sustine ca s-a exagerat cu aceste controale. Firesc, pentru ca Nicolae Mischie ii era protector, acesta s-a plans de cele intamplate. Asa l-a cunoscut pe seful Finantelor, Dumitru Udroiu, care si-a exprimat dorinta de a lucra cu firma ARC la casa sa din Balesti si tot in sistemul âde plata" pe care societatea a practicat-o in relatia cu Mischie.
In 2002 este inceputa lucrarea si la casa lui Udroiu, lucrarile costand aproximativ 4 miliarde de lei. Din aceasta suma, constructorul a primit o parte, acesta reclamand ca si in prezent Dumitru Udroiu mai are de platit catre firma ARC o restanta de 2,5 miliarde de lei.
Seful Finantelor recunoaste ca firma ARC a lucrat la casa sa, insa sustine ca s-a achitat de datorie. La capitolul documente contabile, Dumitru Udroiu nu a putut justifica plata facturilor. El spune ca i-a platit constructorului, insa nu i-a solicitat chitante, lucru cel putin surprinzator pentru seful unei institutii financiare.
Cabana pentru seful Garzii Financiare
Dupa Dumitru Udroiu, a urmat seful Garzii Financiare Gorj, Marinel Nedelut, care si-a construit si el, tot cu firma americana, o cabana la Ranca. Aproximativ 2 miliarde de lei a costat lucrarea, din care constructorul sustine ca doar 100 de milioane de lei au fost platite.
Intrebat cum comenteaza acuzatiile, Marinel Nedelut a declarat ca este vorba despre o alta persoana, nu despre el. âVoi verifica daca eu sunt acuzat de acte de coruptie si veti avea probleme. Stiu ca este vorba despre o alta persoana", a declarat Nedelut.
âPrestatii" si la CNLO
Casele celor doi directori din CNLO au fost ridicate in acelasi timp cu cele ale sefilor de la Finante. Directorul general al CNLO, Ion Vulpe, detine o casa superba in cartierul Primaverii din Targu-Jiu. In schimbul a doua case stramutate, Compania Nationala a Lignitului Oltenia i-a oferit lui Vulpe suma de 6 miliarde de lei pentru a-si construi o casa noua.
Pentru lucrare a fost aleasa, previzibil, ARC Targu-Carbunesti. Cheltuielile cu lucrarile efectuate la casa directorului general al CNLO, sustine americanul, se ridica la 18 miliarde de lei. Nu a fost achitata decat suma de 6 miliarde de lei, cat era prevazut in contractul lui Vulpe cu CNLO. Diferenta nu a fost achitata, iar Ion Vulpe nici nu recunoaste datoria. De fapt, a declarat ca nu cunoaste care este valoarea casei sale. Despre toate acestea, Ion Vulpe spune ca nu sunt adevarate. Recunoaste doar ca firma ARC i-a construit casa, insa nu au fost bagati atatia bani in aceasta.
A urmat casa din Turcinesti a directorului general adjunct, Nicolae Bercea, care a costat, conform estimarilor lui George Bigelow, 3 miliarde de lei. Casa a fost renovata, insa Bercea spune ca valoarea lucrarilor se ridica la numai 300 de milioane de lei. âEu am un contract de 9.000 de dolari, pe care l-am onorat. Dupa ce am platit acesti bani, au venit alte facturi din partea firmei, insa eu nu le achit pentru ca nu recunosc aceste lucrari", a declarat Nicolae Bercea.
In loc de bani, amenintari
Acuzatiile cetateanului american i-au deranjat foarte tare pe cei prezentati mai sus. Daca Marinel Nedelut ne-a trantit telefonul in nas, spunand ca s-a facut o greseala si ca alta persoana a luat spaga in locul sau, Dumitru Udroiu si Ion Vulpe ne-au comunicat ca cel care a denuntat infractiunea la PNA va avea probleme.
Intr-o maniera abrupta, seful Finantelor din Gorj a declarat ca firma ARC Targu-Carbunesti nu va mai avea lucrari in judet dupa plangerea depusa la PNA.
Ion Vulpe a spus chiar ca investitorul american, denuntator al infractiunii, este un santajist: âDaca nu isi vede de treaba, treburile se vor lamuri in alt fel. Daca nu am avut minte, sa ma incurc cu ei, asta este. Treaba se poate rezolva _i altfel. Asta este _antaj _i cel care a facut casa, acum ma _antajeaza prin intermediul presei, dar o sa vorbim altfel".
Realitatea este ca asa se fac afaceri in Gorj. Si alti constructori din judet au recunoscut ca pentru a avea lucrari au dat spaga pana au reusit sa intre âpe piata". Unul dintre ei, caruia din motive lesne de inteles nu-i divulgam numele, a declarat: âAsa sunt astia, dupa ce le faci lor case vor si pentru copiii si nepotii lor. Gasesc un fraier, il aduc in faliment, dupa care-l abandoneaza, atunci cand au gasit alt fraier. Astea sunt regulile in Gorj."
A fost adus pe culmile disperarii
Cetateanul american George Bigelow a venit in 1998 in Romania sa faca afaceri. Soarta la trimis in judetul Gorj. Dupa cinci ani, âepopeea" afacerilor sale a ajuns pe masa PNA. George Bigelow afirma ca a cheltuit pana la 40 de miliarde de lei cu diverse servicii de care au beneficiat diversi functionari din judet, in frunte cu celebrul Nicolae Mischie, aflati acum cu totii in atentia anchetatorilor. Pe langa âinvestitiile" de miliarde pe care americanul le-a facut in casele diversilor oficiali gorjeni, Mischie a primit de la american si un autoturism ARO. Masina este inmatriculata in acest moment pe firma SC Sandanic SRL (tipografia familiei sale) pe care sotia lui Mischie a trecut-o chiar pe declaratia de avere. Acesta este continutul unuia dintre dosarele care il privesc pe fostul lider PSD Gorj, pe care PNA le are in lucru. Despre celelalte dosare nu se stie inca nimic. Foarte probabil, daca nu ar fi fost prejudiciat un cetatean american nici despre acest dosar n-am fi aflat nimic...
La casa lui Vulpe s-au cheltuit 18 miliarde
Despre toate acuzatiile care i se aduc, Ion Vulpe spune ca nu sunt adevarate. Directorul general al CNLO recunoaste ca firma ARC i-a construit casa, insa nu recunoaste ca au fost cheltuite 18 miliarde cu constructia acesteia. Oricum, Ion Vulpe nu stie cat valoreaza casa sa. Cert este ca societatii ARC i-au fost platite doar 6 miliarde de lei, atata cat crede de cuviinta directorul general CNLO ca valoreaza lucrarea. Cele 6 miliarde provin dintr-o despagubire primita de la compania unde este angajat.
Nedelut spune ca americanul a facut casa altcuiva
Seful Garzii Financiare Gorj, Marinel Nedelut, si-a construit, cu firma americana, o cabana la Ranca, care a costat aproximativ 2 miliarde de lei, din care constructorul sustine ca 100 de milioane de lei au fost platite. Marinel Nedelut declara ca este vorba de o confuzie. Mai exact, el afirma ca stie cu siguranta ca plangerea vizeaza un alt cetatean drept care a amenintat presa ca âva avea probleme" daca va dezvalui ceva in legatura cu proprietatile sale imobiliare.
Dumitru Udroiu spune ca a platit, dar nu are acte
Seful Finantelor Publice Gorj, Dumitru Udroiu, recunoaste ca firma ARC a lucrat la casa sa, insa sustine ca s-a achitat de datorie. La capitolul documente contabile, Dumitru Udroiu nu a putut justifica plata facturilor. El spune ca i-a platit constructorului, insa nu i-a solicitat chitante. Patronul firmei ARC sustine insa ca Udroiu ii este inca dator cu 2,5 miliarde de lei. Lucrarea a fost inceputa in anul 2002, iar seful Finantelor Publice Gorj a achitat in rate o parte din banii datorati.
La casa lui Mischie s-a lucrat timp de doi ani
La casa lui Mischie, fosta Casa Bicescu, lucrarile au durat doi ani. S-a renovat, consolidat, s-a finisat in interior si la exterior, in plus s-a adaugat un etaj. Toata lucrarea a costat aproximativ 12 miliarde de lei, din care, evident, Nicolae Mischie n-a achitat nici un leu.
In plus, firma americanului a trudit din greu sa renoveze Casa Ganescu - casa de protocol a Consiliului Judetean. Cum tot avea âmana facuta", americanul a fost pus sa repare si sediul PSD Gorj, la care se lucreaza si in prezent.