x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mita de la OPC Braşov, sponsorizare pentru PDL

Mita de la OPC Braşov, sponsorizare pentru PDL

de Mediafax    |    14 Dec 2011   •   11:40
Mita de la OPC Braşov, sponsorizare pentru PDL

Fostul sef al Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor Brasov Ionel Spataru a declarat, astazi, la Tribunalul Bucuresti ca nu este vinovat si ca banii primiti de la denuntatorul Laura Kungl nu reprezentau o mita pentru redeschiderea unei piete, ci erau o sponsorizare pentru PDL Brasov.

Ionel Spataru a declarat in fata instantei ca banii de la denuntatorul din acest dosar, Claudia Laura Kungl, nu reprezentau mita, ci o "sponsorizare" pentru PDL Brasov. El a precizat ca a intermediat acesta "sponsorizare" intre administratorii unei piete din cartierul brasovean Stupin - inchisa in urma unor nereguli gasite cu ocazia unor controale de catre OPC, Garda Financiara, Directia de Sanatate Publica si Directia Sanitara Veterinara - si PDL Brasov.

"Arat ca am savarsit aceasta fapta, pe care nu o consider infractiune, din cauza presiunii la care eram supus de Bogdan Breja si Alexandru Musat, ambii ofiteri SRI, pe de-o parte, si ma gandeam la structura politica, pe de-o alta parte", a spus Ionel Spataru.

El a precizat ca Laura Kungl i-a dat un plic lui Alexandru Musat in zona Prisma, la iesire din Bucuresti. "Venisem si eu in Bucuresti, intrucat Musat nu se intoarcea imediat la Brasov, si astfel urma sa preiau eu banii de la Musat, pe care urma sa-i dau la partid. Daca m-ar fi lasat, vedea unde-i duc. A doua zi ma duceam la presedinte sa-i spun de banii oferiti pentru sponsorizare. Asta urma sa fac", a aratat Spataru in fata magistratului Tribunalului Bucuresti.

Ionel Spataru a mai spus ca Laura Kungl era fiica administratorului pietei, pe de-o parte, si fina ofiterului SRI Bogdan Breja, precizand ca aceasta din urma informatie a aflat-o de la ofiterul SRI Alexandru Musat, superiorul lui Breja.

Intrebat de procurorul de sedinta cum isi justifica temerile pe care le avea cand purta discutiile telefonice cu denuntatorul, interceptate si atasate la dosarul cauzei, Ionel Spataru a spus ca dorea sa o convinga pe aceasta ca nu mai vrea sa fie intermediar pentru banii care, sustine el, urmau sa ajunga la PDL Brasov.

"Arat ca temerile pe care le transmiteam denuntatoarei, in cadrul convorbirilor telefonice, aveau scopul de a o convinge ca nu as dori sa fiu acel mijlocitor intre parintii sai, administratorii pietei, si partidul pe care urma sa-l sponsorizeze", a precizat Spataru.

El a negat in fata instantei ca, in afara celor 59.500 de euro primiti de la Laura Kungl, ar mai fi primit, personal, de la aceasta alti 10.000 de euro.

Ionel Spataru a tinut sa precizeze ca i-a adus la cunostinta lui Breja ca va face denunt la DNA, in sensul ca refuza rolul de mijlocitor al sumelor de bani pe care le oferea Kungl si partid.

Intrebat ce avea de gand sa denunte la DNA, Ionel Spataru a raspuns ca el crede ca totul este regizat de SRI pentru a-l compromite.

La termenul din 2 decembrie, fostul ofiter SRI Alexandru Musat declara ca a aflat de la alte persoane ca banii gasiti asupra lui Ionel Spataru trebuiau sa ajunga la prefectul Brasovului, Ion Gontea, si la primarul municipiului, George Scripcaru.

Musat a sustinut atunci, in fata judecatorilor, ca in luna octombrie a fost contactat de Ionel Spataru, care i-a cerut sa se intalneasca cu Laura Kungl si sa ia de la aceasta "niste colete cu pliante".

Fostul ofiter SRI a fost de acord sa se vada cu Laura Kungl, insa a spus ca in momentul in care aceasta i-a dat un plic, si-a dat seama, dupa dimensiuni, ca este vorba despre o suma de bani. In aceeasi zi s-a intalnit cu femeia pentru a primi un al doilea plic.

"Din afirmatiile lui Kungl, auzite de la Bogdan Breja, un subaltern, banii pe care i-a primit Spataru urmau sa ajunga la primarul Brasovului, George Scripcaru, prefectul judetului, Ion Gontea, la Mia Dumitrescu, persoana din primarie care se ocupa cu eliberarea de autorizatii, si la Dorin Enche, de la DSVSA Brasov", a spus Alexandru Musat.

In 21 noiembrie, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au trimis in judecata pe Ionel Spataru, in stare de arest preventiv, pentru luare de mita. In acelasi dosar este judecat si Alexandru Musat, pentru complicitate la luare de mita.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada iulie - octombrie 2011, Ionel Spataru, in calitate de sef al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Brasov, a pretins de la administratorul unei societati comerciale 300.000 de lei, din care a primit, prin intermediul altor persoane, in mai multe transe, suma totala de 70.000 de euro.

"Banii au fost pretinsi si primiti pentru ca, in exercitarea atributiilor sale de serviciu, sa revoce o decizie prin care a fost inchisa activitatea unui agent economic pe o perioada de cinci luni", notau procurorii DNA in documentul citat.

Alexandru Musat este acuzat de procurori ca l-a ajutat pe Ionel Spataru sa primeasca 60.000 de euro din cei 70.000 de euro luati in total.

In 12 octombrie, Ionel Spataru a fost prins in flagrant delict dupa ce a primit de la administratorul firmei, denuntator in aceasta cauza, 60.000 de euro, in doua transe. El a fost retinut de procurori, iar in 13 octombrie Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva a acestuia, pentru 29 de zile. In 8 noiembrie Tribunalul Bucuresti a decis prelungirea mandatului de arestare cu inca 29 de zile.

Surse judiciare declarau ca doi ofiteri ai SRI Brasov - Alexandru Musat si Bogdan Breja, care nu se aflau sub acoperire, au intermediat primirea banilor.

Purtatorul de cuvant al SRI Bucuresti, Sorin Sava, confirma atunci implicarea celor doi ofiteri SRI si spunea ca acestia au fost trecuti in rezerva.

In acest dosar au fost audiati ca martori primarul Brasovului, George Scripcaru (PDL), prefectul si subprefectul judetul Brasov, Ion Gontea si Carol Ambrus.

Prefectul Brasovului, Ion Gontea, si primarul municipiului, George Scripcaru, precum si Maria Dumitrecu, Bogdan Breja si Enache Dorin Valter sunt cercetati de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru coruptie. Faptele au fost identificate in cadrul anchetei privindu-l pe Ionel Spataru si sunt cercetate intr-un dosar disjuns.

Toate aceste persoane sunt cercetate de procurorii anticoruptie pentru luare de mita si complicitate la aceasta infractiune.

Totodata, la Directia Nationala Anticoruptie - Structura Teritoriala Brasov mai exista un dosar creat in 30 septembrie 2011 in care sunt cercetate fapte si persoane, acuzatiile fiind de abuz in serviciu, cauza fiind constituita in urma unui denunt mai vechi facut de tatal denuntatorului in cazul lui Ionel Spataru.

Denuntatorul in acest caz, Claudia Laura Kungl sustinea ca Spataru i-ar fi spus ca ar trebui sa ofere trei miliarde de lei vechi pentru a se emite cat mai repede de catre Primaria Brasov o autorizatie de functionare a firmei tatalui ei. Suma a fost confirmata de Spataru ca fiind primita.

×