x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Miting împotriva eutanasierii

Miting împotriva eutanasierii

de Aniela Nine    |    06 Mar 2011   •   21:05
Miting împotriva eutanasierii
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

155082-kk-20090115150107002.jpgMai multe organizaţii nonguvernamentale vor ma­nifesta azi şi mâine în Parcul Izvor în faţa Ca­merei Deputaţilor pentru a protesta faţă de un amendament al PDL la legea 912 /2007 privind gestionarea câinilor fără stăpân, amendament care prevede eutanasierea câinilor găsiţi pe stradă şi nerevendicaţi în termen de şapte zile. 

ONG-urile acuză că, într-o şedinţă de săptămâna trecută, deputaţii din comisia de administraţie publică condusă de pedelista Sulfina Barbu au decis introducerea respectivului amendament în prezenţa prefectului de Bu­cureşti, Mihai Atănăsoaie, care este sus­ţi­nă­to­rul eutanasierii câinilor fără stăpân, el de­pu­nând şi o iniţiativă legislativă în acest sens. Proiectul legislativ 912/2007 în forma în care a fost adoptat de Senat prevedea sterilizarea câi­nilor şi a pisicilor şi construirea de adăposturi pentru ele. "Amendamentele PDL pentru eu­ta­nasie nu au fost supuse dezbaterii publice. Nici un reprezentant al societăţii civile şi al ONG-urilor nu a fost invitat să discute în Co­misia pentru Administraţie Publică, care le-a şi aprobat la 01.03.2011, doar prefectul munici­pi­ului Bucureşti a fost invitat, deşi nu avea cali­tatea legală să depună amendamente", spun reprezentanţii Asociaţiei "Cuţu, cuţu". În acest context, reprezentanţii ONG-urilor cer plenului Camerei Deputaţilor, care este cameră de­cizională, retrimiterea proiectului de lege la co­misie, cu recomandarea consultării societăţii ci­vile pentru găsirea de soluţii civilizate.

Un studiu comparativ făcut de asociaţie arată, şi din punct de vedere financiar, eficienţa sterilizării câinilor comunitari comparativ cu eu­tanasierea lor. Astfel, în Bucureşti, unde s-au eu­tanasiat 144.339 de câini în perioada

2001-2008 s-au cheltuit peste nouă milioane de euro, rezultând un cost de 60-70 de euro pentru eu­tanasierea unui câine, în condiţiile în care costul unei sterilizări la stat este între 15 şi 20 de euro. "Eutanasia este o soluţie pe termen scurt şi foarte costisitoare", spun reprezentanţii ONG-urilor, citând poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în acest sens. Ei acuză şi faptul că, prin adoptarea şi aplicarea unei astfel de soluţii, nu ar exista un control al fondurilor alocate, care ar putea fi astfel folosite pentru viitoarele campanii electorale.

În Sectorul 2 din Bucureşti, Primăria a declanşat deja o campanie gratuită de ste­rilizare a câinilor şi pisicilor, inclusiv a celor de companie, de la începutul anului fiind castraţi şi vaccinaţi 450 de câini şi pisici, atât mai­danezi, cât şi de companie.

În scandalul eutanasierii câinilor maidanezi s-a implicat şi Elena Udrea, care a susţinut că metodele aplicate de Traian Băsescu atunci când a fost primar general au fost "oprite

po­pulist" şi ar trebui găsite soluţii, fără a mai ţine cont de "protestele unor ONG-uri care nu au soluţii". Atitudinea Elenei Udrea este ironizată de Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor, care organizează azi conferinţa "Exploring the Carpathian Euthanasy" (aluzie la sloganul brandului de ţară), în care se va pleda pentru sterilizarea câinilor maidanezi şi nu eutanasierea lor.

×
Subiecte în articol: observator