Mai multe organizaţii nonguvernamentale vor manifesta azi şi mâine în Parcul Izvor în faţa Camerei Deputaţilor pentru a protesta faţă de un amendament al PDL la legea 912 /2007 privind gestionarea câinilor fără stăpân, amendament care prevede eutanasierea câinilor găsiţi pe stradă şi nerevendicaţi în termen de şapte zile.
ONG-urile acuză că, într-o şedinţă de săptămâna trecută, deputaţii din comisia de administraţie publică condusă de pedelista Sulfina Barbu au decis introducerea respectivului amendament în prezenţa prefectului de Bucureşti, Mihai Atănăsoaie, care este susţinătorul eutanasierii câinilor fără stăpân, el depunând şi o iniţiativă legislativă în acest sens. Proiectul legislativ 912/2007 în forma în care a fost adoptat de Senat prevedea sterilizarea câinilor şi a pisicilor şi construirea de adăposturi pentru ele. "Amendamentele PDL pentru eutanasie nu au fost supuse dezbaterii publice. Nici un reprezentant al societăţii civile şi al ONG-urilor nu a fost invitat să discute în Comisia pentru Administraţie Publică, care le-a şi aprobat la 01.03.2011, doar prefectul municipiului Bucureşti a fost invitat, deşi nu avea calitatea legală să depună amendamente", spun reprezentanţii Asociaţiei "Cuţu, cuţu". În acest context, reprezentanţii ONG-urilor cer plenului Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională, retrimiterea proiectului de lege la comisie, cu recomandarea consultării societăţii civile pentru găsirea de soluţii civilizate.
Un studiu comparativ făcut de asociaţie arată, şi din punct de vedere financiar, eficienţa sterilizării câinilor comunitari comparativ cu eutanasierea lor. Astfel, în Bucureşti, unde s-au eutanasiat 144.339 de câini în perioada
2001-2008 s-au cheltuit peste nouă milioane de euro, rezultând un cost de 60-70 de euro pentru eutanasierea unui câine, în condiţiile în care costul unei sterilizări la stat este între 15 şi 20 de euro. "Eutanasia este o soluţie pe termen scurt şi foarte costisitoare", spun reprezentanţii ONG-urilor, citând poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în acest sens. Ei acuză şi faptul că, prin adoptarea şi aplicarea unei astfel de soluţii, nu ar exista un control al fondurilor alocate, care ar putea fi astfel folosite pentru viitoarele campanii electorale.
În Sectorul 2 din Bucureşti, Primăria a declanşat deja o campanie gratuită de sterilizare a câinilor şi pisicilor, inclusiv a celor de companie, de la începutul anului fiind castraţi şi vaccinaţi 450 de câini şi pisici, atât maidanezi, cât şi de companie.
În scandalul eutanasierii câinilor maidanezi s-a implicat şi Elena Udrea, care a susţinut că metodele aplicate de Traian Băsescu atunci când a fost primar general au fost "oprite
populist" şi ar trebui găsite soluţii, fără a mai ţine cont de "protestele unor ONG-uri care nu au soluţii". Atitudinea Elenei Udrea este ironizată de Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor, care organizează azi conferinţa "Exploring the Carpathian Euthanasy" (aluzie la sloganul brandului de ţară), în care se va pleda pentru sterilizarea câinilor maidanezi şi nu eutanasierea lor.