x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Miting nu, pichete da

Miting nu, pichete da

de Diana Scarlat    |    21 Sep 2010   •   00:00
Miting nu, pichete da
Sursa foto: Cristi Cimpoes/Mediafax

Protestul anunţat de sindicaliştii de la CSDR pentru ieri-dimineaţă, în faţa Guvernului, s-a anulat la o simplă promisiune de întâlnire pentru discuţii a premierului Emil Boc.

Ion Baciu, liderul Confederaţiei Sindicale Democrate din România (CSDR), a declarat că s-a renunţat la mitingurile anunţate pentru luni şi marţi în Piaţa Victoriei, pentru că se aşteaptă o rezolvare favorabilă a revendicărilor din partea premierului, după ce Emil Boc le-a promis sindicaliştilor o întâlnire "în următoarea perioadă". Ieri nu s-au ţinut de cuvânt decât unii membri CNS "Cartel Alfa" care au pichetat, în număr mai mic sau mai mare, sediile prefecturilor din mai multe judeţe ale ţării.

Sindicaliştii cer stoparea disponibilizărilor, programe concrete pentru păstrarea şi crearea a noi locuri de muncă. De asemenea, cer să nu fie modificat Codul muncii, prin desfiinţarea contractelor colective de ramură, să nu fie desfiinţată protecţia socială a salariaţilor la concediile colective, să nu fie desfiinţat contractul individual de muncă pe durată nedeterminată pentru a fi transformaţi salariaţii în zilieri, salariul minim garantat în plată de 750 de lei, păstrarea coeficienţilor de ierarhizare din legea salarizării unice, grila de ierarhizare să rămână 1/12, nu 1/15, modificarea legii inspecţiei muncii, renunţarea la toate măsurile de austeritate impuse de Guvernul Boc, iar salariul de bază 1 să fie salariul minim garantat în plată pe economie.

La protestele de ieri CNS "Cartel Alfa" a anunţat că va depune plângere penală împotriva angajaţilor Primăriei Arad, care au refuzat avizarea protestelor de stradă în centrul oraşului sau în Piaţa Revoluţiei. Ilie Don, preşedintele "Cartel Alfa" Arad, a declarat că nu este prima oară când se întâmplă acest lucru, iar refuzul repetat al funcţionarilor primăriei de a autoriza manifestări de protest în zona centrală a oraşului şi în Piaţa Revoluţiei are la bază o dispoziţie din 2008 a primarului Gheorghe Falcă.

La Cluj, sindicaliştii din Primărie şi Consiliul Judeţean au reclamat că au fost împiedicaţi să participe la mitingul organizat de "Cartel Alfa", viceprimarul Radu Moisin şi preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, făcând presiuni asupra lor. Numai la Constanţa au participat şi poliţiştii la mitingul din faţa Prefecturii. Cei peste o mie de protestatari au adus la manifestaţie o colivă, mai multe cruci şi un sicriu pentru "Guvernul Boc". În rest, poliţiştii au anunţat că protestează reducându-şi activitatea, ceea ce însemna să nu mai participe la audieri în dosarele penale, să nu mai dea amenzi, să nu mai dirijeze circulaţia, adică să încerce să muncească cu 25% mai puţin, aşa cum sunt plătiţi. Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a informat ieri că activitatea poliţiştilor se desfăşoară în condiţii normale, potrivit planificării zilnice, iar întreg personalul îşi exercită atribuţiile legale, pentru asigurarea serviciului public în folosul cetăţenilor.

Poliţiştii de frontieră din mai multe judeţe au ales să protesteze începând de ieri-dimineaţă, prin intensificarea controalelor în punctele de trecere a frontierei, avertizând că din această cauză ar putea creşte timpii de aşteptare.


Mâine, miting în centrul Capitalei
Traficul rutier în centrul Capitalei va fi restricţionat mâine, începând cu ora 10:00, pe sectorul Victoriei-Romană-Universitate, precum şi pe Şoseaua Kiseleff-Arcul de Triumf, din cauza mitingului anunţat de sindicalişti, la care sunt aşteptate 20.000 de persoane. Sindicaliştii de la CNSLR Frăţia au anunţat pentru miercuri o manifestare de protest la care ar trebui să participe aproximativ 20.000 de persoane, în Piaţa George Enescu, între orele 12:00 şi 14:00, continuată în Piaţa Victoriei, între orele 15:00 şi 18:00. Între orele 14:00-15:00, coloana de manifestanţi se va deplasa pe traseul Calea Victoriei-Str. Dem I. Dobrescu-B-dul Nicolae Bălcescu-B-dul Gheorghe Magheru-Piaţa Romană-Bd. Lascăr Catargiu-Piaţa Victoriei.

×
Subiecte în articol: observator