x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mitropolitul Moldovei anunță iminenta unire a Basarabiei cu România, într-o scrisoare transmisă patriarhului Kirill al Moscovei

Mitropolitul Moldovei anunță iminenta unire a Basarabiei cu România, într-o scrisoare transmisă patriarhului Kirill al Moscovei

de Redacția Jurnalul    |    21 Oct 2023   •   00:03
Mitropolitul Moldovei anunță iminenta unire a Basarabiei cu România, într-o scrisoare transmisă patriarhului Kirill al Moscovei
Sursa foto: Moldova1.md

Mitropolitul Vladimir al Moldovei i-a trimis o scrisoare Patriarhului Kirill al Moscovei în care îi spune că Basarabia se va uni în curând cu România și îl acuză pentru că a abandonat biserica ortodoxă din Republica Moldova.

Potrivit Antena 3 CNN, în scrisoarea care datează din 5 septembrie 2023, Mitropolitul Vladimir îl acuză pe Patriarhul Kirill că l-a abandonat şi că nu poate opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei, care este susţinută de Biserica Ortodoxă Română şi de autorităţile laice din România şi Repulica Moldova.

Mai mult de atât înaltul prelat susţine că Republica Moldova se va uni în scurt timp cu România, invocând faptul că Marile Puteri au decis deja soarta țării sale.

"Soarta Republicii Moldova este deja hotărâtă de marile puteri - într-un timp relativ scurt ea se va reuni inevitabil cu România şi desigur tot ceea ce susţine Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române”, afirmă mitropolitul Vladimir în scrisoare.

Totodată el reproşează Moscovei că nu a înţeles că moldovenii au rădăcini latine şi a vrut să-i asimileze "lumii ruse, care este străină aspiraţiilor şi valorilor naţionale” ale moldovenilor.

"O altă tendinţă care preocupă poporul nostru şi pe clerici, care într-un procent de 80% deţin cetăţenie română - este dorinţa tot mai persistentă a Patriarhiei Ruse de a absorbi Mitropolia Moldovei în aşa-numita „Lume Rusă”, care este străină aspiraţiilor şi valorilor noastre naţionale.

În Rusia, atât autorităţile laice cât şi cele bisericeşti ne-au tratat şi ne tratează ca pe un popor periferic şi fără coloană vertebrală, lipsit de dreptul de a lua deciziile pe care le consideră necesare pentru bunăstarea şi prosperitatea sa”, reproşează mitropolitul în scrisoare, potrivit Deschide.md.

Potrivit Moldova1.md, secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, a confirmat autenticitatea documentului.

„Într-adevăr, este scrisoarea trimisă de mitropolitul Vladimir în luna septembrie patriarhului Kirill”, a declarat Cheibaș.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×