x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Moartea unui pelerin

Moartea unui pelerin

15 Oct 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Ca in fiecare an, sute de mii de credinciosi din toate colturile tarii au luat Iasiul cu asalt pentru a se inchina la moastele Cuvioasei Parascheva si la fragmentul din crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos.
MIHAI COMAN, MIRELA CIMPOI

SLUJBA. Sfanta Liturghie a fost oficiata de un sobor de preoti romani si greci
Tot ca-n fiecare an, politicienii au fost prezenti la hramul Cuvioasei Parascheva, chiar daca in numar ceva mai mic decat altadata. Masurile sporite de paza si securitate i-au nemultumit pe credinciosi deoarece, chiar daca locasul sfant a fost pe jumatate plin, numai cei cu invitatie oficiala au putut intra in biserica.

DECES. Toata lumea a ascultat Sfanta Liturghie, oficiata de un sobor de preoti romani si greci, in frunte cu IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Unii in biserica, printre care liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, presedintele PSD Iasi, senatorul Ion Solcanu, primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, printul Dimitrie Sturdza, fiul sau, Stefan, si nora, Nina Irina, prefectul, presedintele Consiliului Judetean si directori de institutii.

Altii, in curtea si pe strazile din jurul Catedralei, in frig. Numai in 10 minute de la inceperea slujbei au lesinat trei femei trecute de 50 de ani. Acestea au primit ingrijiri de la medicul de pe ambulanta aflata in curtea Mitropoliei. Sarbatoarea religioasa a fost umbrita de moartea unui pelerin. O femeie in jur de 70 de ani a murit ieri dimineata. Femeia era in cortul pelerinilor, iar cand au venit medicii de la Ambulanta au gasit-o fara suflare. Deocamdata, nu se cunosc cauzele decesului.

Pelerinii, cu buchete de busuioc in maini, au indurat frigul cate 15-18 ore pentru a atinge moastele sfinte si din cauza faptului ca toate locurile de cazare din Iasi fusesera ocupate de cateva zile. "A fost groaznic de frig aseara, dar Dumnezeu mi-a dat putere si am rezistat sa ajung la Sfanta", a spus o femeie din Brasov. Noroc cu Mitropolia, ai carei reprezentanti au impartit cani cu ceai fierbinte.

SARMALUTE. Dupa ce s-a terminat Sfanta Liturghie, pelerinii au primit sarmalute, cate un colacel si un pahar cu suc sau vin. Spre deosebire de anii trecuti, cand masa pelerinilor era organizata in spatele Primariei, anul acesta, credinciosii care au iesit de la inchinat au primit cate un bon de masa, cu care au mers la cantina de ajutor social a municipalitatii. Pe baza bonului, oamenii au primit mancare si bautura. S-au pregatit 60.000 de sarmalute moldovenesti si sute de litri de vin si suc. Pachete cu alimente au impartit si primariile din cateva comune iesene, dar si partidele politice.

MANA CEREASCA. Pe marginea sirului de pelerini, comerciantii au facut afaceri frumoase. Aproape 300 de comercianti au ingrosat bugetul primariei, platind 22 de euro pe zi pentru un metru patrat inchiriat in vecinatatea Catedralei. Pentru trei fire de busuioc, pelerinii au scos din buzunar cate 10.000 de lei. Banalul covrig se vindea cu 4.000 de lei. Cei care nu mai puteau sa stea in picioare gaseau sa inchirieze cu 100.000 de lei un taburet. Pe esplanada din fata Palatului Culturii a debutat targul mesterilor populari, de unde oamenii si-au putut cumpara diverse produse de artizanat. Serbarile Iasiului se incheie oficial pe 17 octombrie, cu un foc de artificii. Racla Sfintei Cuvioase Parascheva va mai ramane si astazi pe esplanada din fata Mitropoliei.

SF. VINERI

Sfanta Parascheva, numita in popor si "Sfanta Vineri" este cea mai populara dintre toti sfintii ale caror moaste se afla pe teritoriul Romaniei. Sute de biserici de parohie din Romania sunt inchinate ei pentru a le ocroti, iar in nordul Greciei, in Bulgaria si Serbia credinciosii ortodocsi o cinstesc de asemenea cu multa evlavie. Sfanta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea, in satul Epivat din Tracia, pe tarmul Marii Marmara. Potrivit Scripturilor, Sfanta Parascheva impartea haine si hrana saracilor, desi era mustrata de parintii sai. Dupa moartea acestora, Parascheva si-a daruit mostenirea saracilor si s-a calugarit. In anul 1641, moastele Cuvioasei au fost rascumparate de domnitorul Vasile Lupu si asezate in Biserica Trei Ierarhi din Iasi. Racla Sfintei Parascheva a fost mutata in Catedrala Mitropolitana la mijlocul secolului al IX-lea, dupa ce Biserica Trei Ierarhi a fost mistuita de flacari.
×
Subiecte în articol: observator sfănta parascheva