x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Moaştele umblătoare ale Sfântului Spiridon

Moaştele umblătoare ale Sfântului Spiridon

de Tudor Cires    |    21 Oct 2011   •   21:00
Moaştele umblătoare  ale Sfântului Spiridon

Aproape greu de crezut: moastele unui sfant mort acum 1.700 de ani merg, in picioare, pe strada, la marile sarbatori, pe o insula din nord-vestul Greciei!

Sfantul Spiridon, protagonistul acestei le­gen­de, nu numai ca e scos din biserica si purtat, intr-o procesiune religioasa, pe strazile capitalei In­sulei Corfu, dar, uneori, nestiut de nimeni, pleaca singur, noaptea, sa-i ajute pe oameni, la necazuri si, mai ales, la boala. Marturie stau incaltarile sale, pe care preotii le schimba, din cand in cand, pentru ca... se tocesc de-atata umblet!

Reincaltarea Sfantului are loc de ziua lui, 12 de­cembrie, cand corfiotii isi aduc aminte ca i-a sca­pat de foamete aducandu-le vapoare cu grau, in Duminica Floriilor si in prima duminica din noiembrie, cand au loc vindecari, si in Sambata Pastilor. Mi­nunile lui se abat si pe la noi. Lasand la o parte fap­tul ca multe spitale din Romania ii poarta nu­mele, in cateva biserici icoana sa facatoare de mi­n­­uni se uzeaza nefiresc in partea inferioara, exact acolo unde sunt talpile celui despre care se spu­ne ca, noaptea, viziteaza bolnavii si nevoiasii. Fap­tul acesta produce multa emotie, iar parohii unor asezaminte au hotarat sa ceara bisericii din Corfu sa le dea de pomana incaltarile rupte ale Sfan­tului. Mergeti la Bise­rica Sfantul Spiridon Vechi din Bucuresti si va veti convinge.

In Rusia, Sfantul Spiridon era, inainte de revo­lu­tia bolsevica, venerat la fel de mult ca Sfantul Nicolae si a trecut drept patronul familiei Tolstoi. Iar luna trecuta, parte din moastele sale au fost duse la Nisa si la Cannes, unde traieste o nu­me­roa­sa comunitate slava.

Sfantul taumaturg a murit la aproape 80 de ani, in secolul al IV-lea, lasand in urma sumedenie de legende. Intre ele este si cea a sarpelui de aur. Un om sarac, nevoit sa dea in gaj camatarului un obiect de pret, l-a rugat pe Sfant sa-l ajute. Acesta i-a dat un sarpe din aur. Fericit, omul si-a platit datoria si, cand sa-i inapoieze Sfantului obiectul, l-a intrebat: 'Chiar trebuie sa fac asta?'. Atunci, Sfantul Spiridon a asezat sarpele de aur pe pamant si l-a transformat in reptila, pentru ca omul sa nu mai pacatuiasca, regretand ca-l va inapoia...

Savantii au incercat, de-a lungul timpului, sa explice fenomenul conservarii moastelor Sfantului Spiridon, dar au trebuit, in final, sa admita existenta unui miracol. Un miracol acceptat, tacit, si de lumea laica, pentru care Sfantul este, deopotriva, cel care alunga tristetea, rezolva pro­blemele de locuinta, financiare si juridice grave... Si-n cazul acesta, cine n-ar crede, cat de putin?

×
Subiecte în articol: special sfăntul spiridon credinta