x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Modificarea kilometrajului la automobile, pedepsită cu închisoarea

Modificarea kilometrajului la automobile, pedepsită cu închisoarea

de Dan Radu    |    22 Dec 2015   •   19:35
Modificarea kilometrajului la automobile, pedepsită cu închisoarea

Un proiect legislativ iniţiat în Parlament prevede modificarea Codului Penal în aşa fel încât modificarea kilometrajului unui automobil să fie considerată o infracţiune pentru care sunt prevăzute pedepse între doi şi cinci ani. Anul trecut, 70% din automobilele second hand importate au fost revândute, piaţa fiind în creştere.

Măsura are ca scop siguranţa pe şosele, dar şi protejarea cetăţenilor de înşelăciuni, spun iniţiatorii proiectului legislativ. Aceştia vor ca în Codul Penal să figureze ca infracţiune şi fapta de „înşelăciune privind date sau caracteristici ale vehiculelor”, pentru care sunt propuse pedepse cu închisoarea între doi şi cinci ani.

„Prin date sau caracteristici ale vehiculelor se înţelege: elementele de identificare, provenienţa, modificările şi intervenţiile, inclusiv asupra odometrului, istoricul reviziilor, reparaţiilor şi accidentelor rutiere în care a fost implicat vehiculul”, se arată în proiectul legislativ.

În prezent, cumpărătorii care achiziţionează un automobil şi pot dovedi că s-a umblat la kilometraj pot da în judecată vânzătorul. Contactat de Jurnalul Naţional, deputatul Anton Doboş, unul dintre iniţiatori, a declarat că, în forma proiectului, vinovaţi se vor face toţi cei care modifică datele automobilului, indiferent dacă l-au vândut sau nu.

„Legea este pentru toţi cei care fac modificări. Însă proiectul va fi pus în dezbatere şi va intra la comisii, e posibil să apară schimbări”, a declarat Doboş.

În primele luni ale anului 2015 s-au importat aproximativ 227.000 de automobile second hand. 70% dintre acestea au fost puse apoi în vânzare. Un studiu realizat de InspectorAuto.ro arată că până la 80% din maşinile second hand scoase la vânzare au suferit intervenţii asupra kilometrajului.

Kilometrajul unui automobil poate fi schimbat relativ uşor prin conectarea ceasului de bord la un computer şi utilizarea unui soft pentru reprogramarea datelor pentru a arăta valori mai mici. Detectarea modificărilor este greu de realizat.

O carte de service în care a fost trecut kilometrajul atunci când s-au marcat reviziile rămâne cea mai simplă metodă de detectare a intervenţiilor neautorizate asupra automobilelor

"Nu avem date concrete despre amploarea fenomenului, în sensul datelor statistice, dar cu toţii ştim care este practica reală în aceste cazuri. Avem prieteni care au păţit-o"
- Anton Doboş, deputat

 

×