x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Monica Iacob Ridzi, CONDAMNATĂ la 5 ani de închisoare cu executare!

Monica Iacob Ridzi, CONDAMNATĂ la 5 ani de închisoare cu executare!

16 Feb 2015   •   08:07
Monica Iacob Ridzi, CONDAMNATĂ la 5 ani de închisoare cu executare!
UPDATE 16:00 - Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului și Sportului, a fost condamnată de Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie la 5 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea Zilei Tineretului din 2009. Sentinţa este definitivă.
.......................................

Un complet de cinci magistrați de la Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să pronunțe azi sentința definitivă în dosarul în care Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului și Sportului, este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea Zilei Tineretului.

În acest dosar, Monica Iacob Ridzi a fost condamnată pe 27 ianuarie 2014 de judecătorii ÎCCJ la 5 ani de închisoare cu executare.

Alte condamnări în acest dosar au primit Ioana Elena Vârsta, fosta consilieră a lui Ridzi — 5 ani cu executare și Paul Diaconu, șef al Direcției Generale Economice și Resurse Umane a MTS (martie — septembrie 2009) — 2 ani și 6 luni de detenție cu executare. Ceilalți inculpați în dosar au primit pedepse cu suspendare: Marius Mărcuță — 3 ani, Florin Cătălin Mircea — 2 ani și 6 luni, Octavian Petru Dragomir — 3 ani, Claudia Radu — 2 ani și 6 luni, Petre Toia — 3 ani, Daniela Elena Popa — 1 an cu suspendare, Bogdan Iacobescu — 3 ani, George Răzvan Nica Udangiu — 3 ani și Marius Cristian Negrea — 3 ani.

Potrivit DNA, în perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

În acest scop a fost alocată firmelor Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului şi Sportului a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locaţii din Bucureşti, Costineşti şi 39 reşedinţe de judeţ, în care cunoştea că structurile proprii ale ministerului ori alte entităţi publice sau private vor desfăşura manifestări de acest gen, potrivit procurorilor.

De asemenea, procurorii o acuză pe Ridzi că, ulterior declanşării cercetărilor, în 13 iulie 2009, fostul ministru, cu ajutorul lui Marius Mihail Mărcuţă, ar fi intervenit să fie şterse din calculatoarele MTS aparţinând unora dintre coinculpaţi date informatice şi fişiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atât din agendele de poştă electronică, cât şi din memoria calculatoarelor, pentru a împiedica aflarea adevărului.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizând că îşi rezervă dreptul de a o modifica în funcţie de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator din dosar.

×