Deputata PDL Monica Iacob-Ridzi (foto), fost ministru al Tineretului şi Sportului, şi alte 11 persoane, între care foşti consilieri, directori de achiziţii şi de buget, asociaţi de firme, au fost trimişi în judecată în dosarul „2 Mai”, pentru prejudicierea MTS cu peste 2,7 milioane de lei, prin simulacrul de sărbătorire a Zilei Naţionale a Tineretului. Procesul începe pe 7 septembrie la instanţa supremă.
Conform anchetatorilor, ministresa, imediat după ce s-a instalat în funcţie, a adus oameni din afara instituţiei pentru a se ocupa de gestionarea bugetului MTS, printre aceştia fiind consilierul său personal Ioana Elena Vârsta, inculpată şi ea. În total 12 oameni au fost implicaţi efectiv la simularea organizării şi derulării de către MTS a procedurii de cerere de oferte, pentru a acoperi caracterul ilegal al activităţilor. În perioada 17 martie-22 martie 2009, în calitate de ordonator principal de credite, ministrul Ridzi a hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi al externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal firmelor Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL contracte care „includeau prestaţii supraevaluate, despre care ministrul ştia că nu vor fi executate ori că vor fi realizate, în locul firmelor, de structurile proprii ale MTS, cu implicaţii financiare minime, având ca sursă tot bugetul MTS”, se arată în comunicatul DNA.
Anchetatorii susţin că ulterior atribuirii contractelor, deşi ştia foarte bine că firmele au efectuat prestaţii de doar 536.579,13 lei (plus TVA), ministrul Ridzi a dispus plata întregii sume prevăzute în cele trei contracte, respectiv 3.067.963,99 lei plus TVA. Ridzi a creat astfel ministerului o pagubă de 2.737.743,35 de lei (aproximativ 650.000 de euro) aruncaţi în buzunarele SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL, pentru prestaţii fie neefectuate, fie supraevaluate, fie fără legătură cu evenimentul. Pentru această sumă MTS s-a constituit parte civilă în proces.
Procurorii mai arată că Monica Ridzi a folosit resursele financiare ale ministerului alocate Zilei Naţionale a Tineretului pentru a-şi promova imaginea de om politic, fapt ce contravine prevederilor art. 22 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice. Pentru a zădărnici aflarea adevărului, Ridzi şi Mărcuţă Marius Mihail au acţionat astfel încât să fie şterse din calculatoarele MTS urmele operaţiunilor de fraudare.