x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Montreal - Cosmarul a doi frati romani

Montreal - Cosmarul a doi frati romani

de Anca Aldea    |    18 Sep 2006   •   00:00
Montreal - Cosmarul a doi frati romani

Doi frati in varsta de 19 si, respectiv, 18 ani au fost raniti, saptamana trecuta, in atacul armat de la liceul Dawson din Montreal. Doi tineri si-au pierdut viata atunci si 20 au fost raniti, intre care trei romani. Unul dintre romani este in stare grava la spital, dar stabila.

Mihai Romano a povestit unui jurnalist de la publicatia canadiana La Presse despre experienta traita la 13 septembrie in timp ce se afla la colegiul Dawson din Montreal. Cand un tanar de 25 de ani, imbracat in negru, a intrat nestingherit in sala de mese a liceului si a deschis focul fara ca cineva sa reactioneze imediat, Mihai si fratele sau, Catalin, se aflau pe o banca in curtea liceului. Un glont i-a trecut lui Mihai prin picior. Isi aminteste drumul spre spital, in ambulanta, si taraitul telefonului mobil. Mama sa era ingrijorata. Mihai a ezitat sa raspunda pentru ca nu stia nimic de fratele sau, Catalin. Avea sa afle, odata ajuns la spitalul general din Montreal, ca fratele sau mai mic fusese internat in stare grava, fiind ranit in zona abdomenului.

ATACATI LA SCOALA. "Atacatorul a deschis mai intai focul in exterior", isi aminteste Mihai. "Mi-am strans picioarele la piept cand am auzit primele focuri de arma. (Atacatorul) s-a intors cu fata spre mine, apoi m-a ochit. Am alergat incercand sa ma ascund in spatele unui tufis, impreuna cu un alt tanar pe care l-am avut coleg la niste cursuri. Am ramas acolo un timp, apoi am fugit catre statia de metrou. La inceput am crezut ca n-am patit nimic. Nu simteam nici o durere. Apoi, am vazut ca aveam blugii plini de sange si nu imi mai simteam picioarele. Dupa ce am ajuns la metrou, mi s-a spus sa stau ascuns in spatele unui zid. Am ramas acolo pentru a astepta echipele de interventie. Agentul de la metrou a chemat o ambulanta, dar erau multe cazuri mai grave decat al meu, care trebuiau tratate inainte. Am ramas acolo, la metrou, intre 30 si 45 de minute. Aceasta asteptare mi s-a parut foarte lunga", spune Mihai, adaugand ca a fost externat la doua zile de la incident. Nu la fel de norocos a fost Catalin, care a trecut printr-o interventie chirurgicala, iar vineri seara a fost mutat de la terapie intensiva. "Cand am putut vorbi cu el, l-am intrebat cum se simte. Mi-a raspuns: «Ghiceste...». Apoi l-am intrebat de cate gloante a fost lovit si mi-a spus ca de unul singur", isi aminteste Mihai.

INAPOI LA CURSURI? Baiatul nu se simte traumatizat si nu are probleme cu somnul. Motiv pentru care a refuzat vizita la un psiholog. Tot ce isi doreste acum este sa mai stea un timp pana sa-si reia serviciul - lucreaza la publicatia La Presse, ca distribuitor de ziare. Ar vrea sa se intoarca la scoala, dar se teme ca parintii nu-l vor lasa sa revina la liceul atacat de un nebun saptamana trecuta.

ASIGURARI
"Ma aflam la sute de kilometri de Montreal si auzeam ca a avut loc un schimb de focuri la colegiul unde invatau fiii mei. Inainte de a veni aici, impreuna cu familia mea, in 2002, Ambasada Canadei din Romania imi spusese ca nu exista tara mai sigura!"
Gabriel Romano
tatal baietilor

×
Subiecte în articol: observator mihai