x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Morminte de acum 1500 de ani

Morminte de acum 1500 de ani

08 Sep 2004   •   00:00

Arheologii din Alba-Iulia au facut descoperiri deosebite in numai doua saptamani de cand au pornit sapaturile de salvare in zona Detunatei, spre localitatea Paclisa. Arheologii au scos la lumina zile 32 de morminte din secolul XI apartinand necropolei orasului medieval.

"Din punct de vedere al detaliilor de ritual, apar blocuri de piatra romana depuse pe unele morminte. Ce este interesant este orientarea, care acum este mult mai clara decat a mormintelor de secol al X-lea, orientare spre est - vest (est - picioarele, vest - capul). Unele morminte sunt deviate pentru ca s-au facut in functie de anotimp si deviatia soarelui. Ce se remarca este numarul mare de copii decedati", ne-a precizat Aurel Dragota, arheolog la Muzeul National al Unirii din Alba-Iulia. Cercetatorii au observat ca in acest cimitir se continua inhumarea si in secolul XI, si apartine populatiei autohtone de acum 1000-500 ani, din care "mai mult de jumatate va ramane in gradinile oamenilor", a spus arheologul Gabriel Rustoiu, directorul Directiei pentru Cultura Alba.

Unul din cele mai importante morminte detinea un schelet de femeie cu colier la gat, inele la genunchi si brate, o moneda de argint din secolul al XI-lea, iar sub cap a avut o bucata de lemn. Planurile arheologilor sunt de a dezvolta aici, in anul urmator, un santier - scoala pentru studentii de la arheologie din Sibiu si Alba-Iulia. (Lucian Dobrater)

×
Subiecte în articol: observator