Doi tineri au fost grav răniţi după ce casa în care se aflau a sărit în aer, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Deflagraţia s-a produs pe strada Cloşca din Timşoara. Casa a fost distrusă în totalitate, iar incendiul a luat proporţii, cu flăcările până la aproape şase metri înălţime. Cei doi răniţi au fost duşi cu ambulanţele la aeroportul "Traian Vuia", de unde au fost preluaţi de un avion militar şi transportaţi la Bucureşti, unde medicii încearcă să salveze vieţile celor doi tineri. Acesta este cel de-al treilea incident, în ultimele ierni, datorat scurgerilor de gaze. De fiecare dată se fac anchete, însă atât mele de construcţii cât şi E.ON Gas Distribuţie SA, compania de distribuţie a gazelor par să nu aibă nici o vină pentru acumulările de gaze care duc la pierderi de vieţi omeneşti. E.ON Gas are echipe rapide de intervenţie şi trebuie să monitorizeze orice scurgere. Doar în Timişoara, bilanţul ultimilor trei ani este de 2 morţi şi peste zece răniţi. Toate anchetele începute zac prin sertare, iar vinovaţi sunt fie morţii fie autori necunsocuţi.
DOI TINERI SE ZBAT ÎNTRE VIAţĂ şI MOARTE
. Poliţiştii au blocat întreaga stradă şi au îndepărtat curioşii, existând posibilitatea producerii unei noi explozii. În urma deflagraţiei, bunurile familiei care locuia în acea casă au fost aruncate la peste zece metri, iar din acoperişul casei nu a mai rămas aproape nimic.Mai multe autospeciale de pompieri, maşini de salvare şi poliţie au sosit la faţa locului, însă cei doi tineri răniţi fuseseră deja transportaţi la spital. În urma incidentului, un adolescent de 16 ani şi prietena lui de 21 de ani au fost grav răniţi, ei având arsuri pe 80 la sută din suprafaţa corpului. Medicii timişoreni sunt rezervaţi în privinţa şanselor lor de supravieţuire şi aceştia au fost trimişi cu un avion militar la Bucureşti. Din primele cercetări, pompierii au stabilit că explozia s-a produs din cauza unor acumulări de gaze. Specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat au început o anchetă pentru a stabili cu exactitate cauzele producerii incidentului. E.ON Gas Distribuţie SA a transmis un comunicat în care afirmă că "primele investigaţii efectuate au pus în evidenţă existenţa unor scăpări de gaze pe reţeaua de distribuţie stradală, mai precis pe branşamentul de gaz din proximitatea imobilului. Reprezentanţii companiei spun că cercetările vor continua. Deflagraţia, urmată de un incendiu, s-a produs din cauza scăpărilor de gaze de la conducta magistrală. Proprietarii locuiesc în casă de peste 30 de ani. "Acum câţiva ani au schimbat conductele de canalizare. Atunci cred că au atins ţeava de gaz. De o perioadă am tot simţit un miros puternic şi am crezut că este vorba despre un şobolan mort", a declarat proprietara imobilului. Echipele companiei de gaze nu au monitorizat situaşia din zonă cu toate că miroul pesista de zile întregi.
IARNA, ANOTIMPUL CATASTROFELOR
Pe 8 decembrie 2008, explozia datorată unei acumulări de gaze a făcut 6 victime, printre care şi doi copii, şi adistrus un imobil, pe strada Iuliu Maniu din Timişoara. Două dintre victime au decedat la câteva zile după incident. Autorităţile au declanşat o anchetă, iar din primele investigaţii a reieşit că explozia s-a datorat avarierii unui branşament de către o firmă ce a efectuat lucrări la reţeaua de canalizare pe strada respectivă şi care a generat o acumulare de gaze. La monetul când ţeava de gaz a fost spartă de cupa excavatorului nici muncitorii de la firma de construcţii şi nici echipele de la E.ON Gas nu au intervenit din timp pentru a face măsurători preveni o eventuală explozie. La numai cinci zile după explozie, bulevardul Iuliu Maniu din Timişoara a fost închis circulaţiei, din cauza mirosului puternic de gaze. Muncitorii firmei care schimba conductele de apă şi canal pe bulevard au fisurat alte două ţevi de gaz metan.Locatarii şi proprietarii magazinelor din cele peste 200 de imobile de pe bulevard au ajuns în pragul revoltei şi au cerut, degeaba, socoteală firmei de construcţii şi firmei de distrubuşie a gazelor. muncitorii firmei care schimbă conductele pe bulevard au fisurat alte două ţevi de gaz metan. Ancheta privind explozia din 2008, de pe bulevardul Iuliu Maniu, soldată cu moartea a doi oameni şi cu rănirea gravă a altor patru, nu a fost finalizată. Deşi rezultatele preliminare arătau că vinovaţi de producerea exploziei sunt muncitorii care au fisurat, accidental, o conductă de gaz, judiciariştii declarau că stabilirea vinovaţilor şi tragerea lor la răspundere nu poate fi făcută până nu sunt finalizate expertizele tehnice, la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Securitatea Minieră şi Protecţie Antiexplozivă Petroşani. "E.ON Gaz Distribuţie nu a fost anunţată în legătură cu avarierea acestui branşament. Stabilirea cu exactitate a cauzelor, precum şi a persoanelor care se fac vinovate de producerea acestui eveniment cade exclusiv în sarcina instituţiilor abilitate ale statului, care instrumentează dosarul de cercetare", declara atunci Florentina Maghiar, purtătorul de cuvânt al E ON Gaz Regiunea Vest. La mai bine de doi ani de la accident, cazul, instrumentat de poliţiştii de la Biroul de Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorilor, nu este finalizat. În 3 decembrie 2009, în acest dosar, procurorul care a coordonat cercetările, a dat o soluţie de neîncepere a urmăririi penale pentru accident de muncă, iar cauza s-a disjuns in vederea continuării cercetărilor faţă de autori necunoscuţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere din culpă.
Pe 24 septembrie 2009, o conductă de gaz fisurată şi o ţigară aruncată la întâmplare au dus la izbucnirea unui incendiu care putea provoca o explozie. Incendiul a izbucnit în jurul orei 01.00 pe strada Vasile Cârlova din Timişoara. Focul a pornit dintr-un canal în care era o conductă de gaz fisurată şi a ieşit la suprafaţă printr-o fisură produsă în asfalt. Pompierii şi muncitorii de la EON Gaz au intervenit, au izolat zona, iar focul a fost lichidat în jumătate de oră. Atât compania de gaz cât şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au demarat o anchetă pentru a stabili cum s-a produs incendiul, dar şi cum a apărut fisura prin care a ieşit focul la suprafaţă.
Pe 1 februarie anul acesta, a izbucnit un incendiu la o conductă de gaze din centrul oraşului. Fisura la conducta de gaz a fost provocată de muncitori care doreau să schimbe o magistrală de apă. În apropierea locului în care a izbucnit incendiul se afla o grădiniţă, iar directorul instituţiei a evuacuta copiii tocmai de frica unei explozii.