Moscova consideră că anunțul Casei Albe este „distructiv”, nu a făcut altceva decât să sporească tensiunea și, nu în ultimul rând, a redus posibilitățile de găsire a unei soluții politice.
Pentagonul a declarat că 2.000 de soldați americani vor fi trimiși din Carolina de Nord în Polonia și Germania, iar alți 1.000 de militari aflați deja în Germania vor merge în România.
Drept răspuns la decizia președintelui american, Joe Biden, de a desfășura trupe suplimentare în Europa în această săptămână, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexander Grushko, a declarat că acesta este un pas „distructiv” și „nejustificat”.
Grushko a adăugat că anunțul este pe placul autorităților ucrainene, care vor continua să saboteze „nepedepsite” acordul de la Minsk. Moscova acuză guvernul ucrainean că nu a reușit să pună în aplicare acordul de la Minsk - o înțelegere internațională pentru restabilirea păcii în estul țării, unde rebelii susținuți de Rusia controlează porțiuni întinse de teritoriu și cel puțin 14.000 de persoane au fost ucise din 2014.
Precizarea Pentagonului
Pentagonul declarase anterior că trupele americane desfășurate nu vor lupta în Ucraina, ci vor asigura apărarea aliaților SUA.
Suplimentarea lor se adaugă celor 8.500 de soldați pe care Departamentul american al Apărării i-a plasat în stare de alertă, luna trecută, pentru a fi pregătiți să intervină în Europa, în caz de nevoie.
„Este important să trimitem un semnal puternic domnului Putin și, sincer, lumii, că NATO contează pentru Statele Unite și pentru aliații noștri”, a declarant, ieri, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de BBC.