x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Moşierul Minea

Moşierul Minea

de Suzan Mehmet    |    29 Mai 2008   •   00:00
Moşierul Minea
Sursa foto: Karina Knapek/

Nimic nu mişcă în comuna Chiajna fără ştirea primarului Mircea Minea. Pe par­cursul celor trei mandate, acesta a reuşit să-şi spo­rească averea considerabil, indiferent dacă partidul din care face parte (PNL) s-a aflat la guvernare sau nu.

Chiajna - PRIMARUL, STĂPÎN PE TARLALELE COMUNEI

Nimic nu mişcă în comuna Chiajna fără ştirea primarului Mircea Minea. Pe par­cursul celor trei mandate, acesta a reuşit să-şi spo­rească averea considerabil, indiferent dacă partidul din care face parte (PNL) s-a aflat la guvernare sau nu.

Abilitatea managerială a acestuia, din postura de edil al comunei, s-a concretizat în achiziţii de terenuri, multe la număr, o groapă de gunoi, o cofetărie deschisă în fostul sediu al Jandarmeriei, fosta crescătorie de pui, un adăpost pentru cîini, şi lista ar putea continua. Retrocedările de terenuri s-au dovedit a fi o sursă inepuizabilă de hectare care au ajuns în registre pe numele lui doar pentru că oamenii au fost constrînşi într-un fel sau altul să dea nişte sute de metri pătraţi din moşteniri, pe bani puţini, şi atotputernicului primar al comunei. Nici cînd a fost vorba despre schimburi de terenuri, primarul Minea nu a stat deoparte. Cine a vrut pămînt la Capitală a trebuit să fie “atent” şi cu edilul, ca să-şi rezolve problema mai repede şi sigur.

FAPTELE VORBESC DE LA SINE. Ani la rînd, locuitorii din Chiajna s-au plîns că pămîntul comunei s-a împărţit după ins­piraţia de moment a primarului Minea, care obişnuia să se ducă pe tarla, făcea nişte calcule pe care le înţelegea doar el şi “tăia” după ureche. Ideea e că nimeni n-a pri­mit cît pămînt trebuia să pri­mească, ci doar atît cît a vrut primarul co­munei.

În 2003, printr-o strategie foarte inspirată, Minea a propus consilie­rilor locali, printr-un proiect de hotărîre, să modernizeze sediul Jandarmeriei din satul Roşu. Ceea ce s-a şi întîmplat. Sediul a devenit ca nou, evident, cu bani din bugetul local. La cîteva luni după inaugurare, sediul Jandarmeriei a fost mutat lîngă şcoală. Cei care au fost curioşi să ştie de ce au primit un răspuns evaziv: cineva a revendicat imobilul. În scurt timp, acolo a început să funcţioneze o cofetărie. Cofetăria familiei Minea.

Tot primarul Minea este cel care a cerut localnicilor cîte 500 de euro pentru racordarea comunei la sistemul de canalizare, motivînd că fondurile primite de la SAPARD nu sînt suficiente pentru finaizarea lucrării şi nici bugetul local nu are resurse pentru asta.

Prin 2006, atunci cînd  Primăria Capitalei intenţiona să facă o grădină zoologică nouă la periferia Sectorului 6, primarul Mircea Minea s-a “învîrtit” iar de un teren taman în zona unde trebuia să apară parcul zoo. La 13 noiembrie, prefectul judeţului Ilfov a semnat un ordin privind trecerea unei suprafeţe de 95,20 ha în proprietatea privată a comunei Chiajna, teren unde era inclusă şi suprafaţa de 60,83 ha pe care consilierii ge­nerali o puseseră la dispoziţia Grădinii Zoologice pentru construirea parcului zoo.

ASTĂZI. Pentru că mai vrea un mandat şi îi place să aibă treburile comunei sub control, Minea candidează. Evident, are tot dreptul. Dar localnicii iar vorbesc despre aranjamente şi revendicări de terenuri: “A luat 170 de hectare pentru revendicări în Dragomireşti şi Ciorogîrla, şi pe cine credeţi că a împroprietărit? Fraţii şi cumnaţii, atît! Şi acum, că e în campanie, spune că a dat bani pentru renovarea bisericii. Minciuni! Oamenii din comună au dat banii, cei care primeau pînă la urmă pămîntul care li se cuvenea”, ne-a declarat revoltat un localnic. Prin comună se mai spune că Minea a “măritat” şi Unitatea Militară de la Domneşti, şi nu a dat-o oricui, ci chiar fratelui Florin Purcel, care, la rîndul lui, ar fi vîndut-o deja pentru 15 mi­lioane de euro. “Toată Chiajna ştie acest lucru! Că a dat unitatea aia pe te miri ce fratelui său şi că acesta a vîndut-o imediat unui perso­naj important din politică pentru o sumă frumuşică”, declară un alt localnic.

PRIMARUL “DĂ-MI!”. Şi uite aşa, printre abureli şi jăpcării, primarul Mircea Minea mai vrea un mandat. De curînd în comună s-a organizat o tombolă la care se pot cîştiga, pe 5 iunie, zece scutere şi o Dacia Logan. Localnicii spun că primarul Minea este cel care plă­teşte fiecare talon prin Fundaţia Concordia. Şi ce credeţi că primeşte la schimb? Seriile de buletin şi codul numeric personal al participanţilor la tombolă. Dacă n-am fi în prag de alegeri, acest lucru ar fi un fapt divers, însă ce nu poate face o echipă de campanie cu nişte date atît de importante! S-a mai auzit prin comună şi despre suta de euro care va fi dată celor care vor alege să vină la vot cu autobuzele pregătite de Minea, dar cine poate şti ce idei îi vin alegătorului în ca­bina de vot. Mai ales că, dacă e doar zvon şi nu se adevereşte, unii chiar vor fi supăraţi.

×
Subiecte în articol: observator primarul comunei minea