x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mâine sunt Moșii de iarnă. Obiceiuri şi tradiţii populare

Mâine sunt Moșii de iarnă. Obiceiuri şi tradiţii populare

01 Mar 2019   •   12:55
Mâine sunt Moșii de iarnă. Obiceiuri şi tradiţii populare

Data de 2 martie este anul acesta una extrem de importantă pentru toți creștinii. În această zi se sărbătoresc Moșii de iarnă, un moment plin de tradiții, în care se oficiază slujbe pentru pomenirea celor trecuți la cele sfinte.

Conform datinilor stravechi, in unele zone ale tarii batranii povestesc cum sufletele mortilor vin in aceasta zi pe pamant, in timp ce credinciosii dau de pomana mancare gatita pentru ca spiritele sa ii ocoleasca.

Sufletele trecute in nefiinta vin astazi sa se hraneasca cu mireasma si aburii bucatelor pe care credinciosii in gatesc, astfel incat sa le ajunga intreg anul.

In aceasta zi obiceiul cere sa se dea de pomana sarmale, placinta, vin, coliva, colaci, fructe sau chiar si lumanari aprinse. La mormintele rudelor oamenii trebuie neaparat sa aprinda cel putin doua lumanari, care au rolul de a incalzi sufletele mortilor.

Cei batrani isi aduc aminte ca Mosilor de iarna li se mai spunea si Mosii de piftii si sambata piftiilor. Mai mult, aceasta este singura zi in care se mananca racituri sau piftii. Daca acestea nu erau mancate in totalitate in aceeasta zi, a doua zi erau aruncate. Altfel, frigurile si-ar fi facut aparitia in timpul verii.

De asemenea, se obisnuieste ca in aceasta zi sa nu se lucreze. Toate femeile care nu tin cont de acest avertisment sunt pedepsite sa tremure precum piftia si sa li se intoarca pomana data. Mai mult, aceasta zi trebuie respectata cu sfintenie pentru a te feri de nebunie.

În zone din țară precum Muntenia, s-a păstrat obiceiul să se pună alături de colivă, un bănuț care să fie dăruit unui sărac. Se crede că acesta va aduce mult spor și ajutor celui care îl dăruiește, dar și celui care îl primește. Potrivit tradiției din Banat, femeile trebuie să tămâieze mormintele înainte de a merge la biserică și să împartă cotoroage, un preparat culinar ce are la bază afumătura de porc.Sursa: telegrafonline

×
Subiecte în articol: mosi de iarna