x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Kovesi, firman de la Bruxelles

Kovesi, firman de la Bruxelles

de Dan Constantin    |    31 Mar 2013   •   18:50
Kovesi, firman de la Bruxelles

Săptămână decisivă pentru desemnarea şefilor la Parchetul General şi DNA. Subiectul se află pe tapet de mai bine de o jumătate de an şi a devenit o problemă crucială în primul rând pentru Traian Băsescu. Preşedintele a desfăşurat o amplă acţiune pentru a impune în aceste posturi două nume: Daniel Morar la Parchetul General şi Laura Codruţa Kovesi la DNA. Rocada propusă de Băsescu Traian a fost privită de la început cu reticenţă de majoritatea factorilor politici de decizie şi considerată de mulţi analişti ca o perpetuare a băsismului în Justiţie. Tema independenţ ei Justiţiei a fost folosită în campania electorală, şi sloganul lansat de PDL că USL vrea să “ocupe” Parchetele pentru a-i salva pe puşcăriabili a primit răspuns la urne: o înfrângere catastrofală. Cu o largă majoritate în Parlament, cu Mona Pivniceru la Ministerul Justiţiei şi cu Victor Ponta la Palatul Victoria, speranţ ele lui Băsescu de a-i vedea instalaţi pe Morar şi Kovesi în posturile în dispută păreau tot mai mici. Prin manevre politice abile, folosirea relaţiilor de la Bruxelles şi a structurii băsiste din CSM, propunerile făcute de Mona Pivniceru au fost blocate.

Procedura pentru numire este limpede dacă este folosită în sensul pozitiv al legii: ministrul Justiţiei propune, CSM avizează, preşedintele ţării numeşte. Exacerbându-şi rolul, Traian Băsescu a respins propunerile Monei Pivniceru, arătând încă o dată că doreşte să controleze Justiţia prin oameni care “îl au pe naşu’ în suflet”. Cu o poziţie politică şubrezită, Traian Băsescu nu renunţă cu niciun chip la prerogativele care îi dau mandat să aibă control asupra serviciilor, drept de numire a ambasadorilor şi practic de veto în numirea procurorilor. Aceste prerogative au fost evidenţiate şi în pactul de coabitare semnat cu Victor Ponta, care îşi arată efectele în cazul şefilor de la Parchete.

“Jocul procedurilor”

În dorinţa lui de anumi şefi la Parchetul General şi DNA pe cine vrea el, Băsescu a inventat proceduri de numire a acestora, în dispreţ faţă de legea în vigoare. După ce în şedinţa CSM din 4 ianuarie le-a transmis membrilor Consiliului că propunerile trebuie să vină de la ei, interpretând după bunul lui plac un articol din Constituţie, Bă- sescu avansează o nouă variantă, care n-are nicio legătură cu legea în vigoare.

Traian Băsescu a declarat la scurt timp că propune, ca soluţii de “deblocare” (blocaj creat de el – n.r.) a impasului în desemnarea procurorului general şi a procurorului-şef al DNA, selectarea acestora de către CSM şi acceptarea acestora – fără rezerve de către Ministerul Justiţiei şi preşedinte.

Băsescu a susţinut că această soluţie poate fi “funcţională” dacă Guvernul şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, se vor pune de acord cu el să accepte din start cele două persoane selectate de CSM şi să deruleze apoi “rapid” procedura de desemnare prevăzută de lege.

“Având în vedere că CSM îi supraveghează în activitate, soluţia ar fi să avem încredere în CSM şi noi să ne angajăm să respectăm recomandările”, a spus Băsescu, insistând asupra “neutralităţii” CSM. Or, instituţia a fost zguduită de alegerea cu scandal a Oanei Hăineală ca şefă a CSM şi suspendarea băsiştilor Dănileţ şi Ghica.

“Consecvent” are o întâlnire cu Victor Ponta, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea şi a propus acestora ca selecţia celor doi procurori-şefi să se facă de către o comisie în care să fie câte doi reprezentanţi ai CSM, Ministerul Justiţiei şi Preşedinţie, variantă neacceptată de cei trei. De altfel, liderul PNL Crin Antonescu a şi declarat după întâlnirea cu Băsescu că nu e de negociat nimic cu el în această chestiune.

În replică, Mona Pivniceru declară: “Procedurile le voi schimba doar în sensul transparentizării lor. Acum ar trebui să stabilim ce ar trebui să însemne transparenţă, pentru că văd că şi acest cuvânt şi-a diversificat componentele”. Victor Ponta declara însă în ianuarie că propunera avansată de Băsescu privind numirea şefilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Parchetului General este una “interesantă”, dar legea actuală prevede că aceştia sunt propuşi de ministrul Justiţiei, cu avizul CSM.

“Nu a fost vorba că procurorii trebuie să fie independenţi şi transparenţi?”, a întrebat retoric Ponta. Ponta a explicat că legea este “clară”, în sensul că şefii DNA şi Parchetului General sunt propuşi de ministrul Justiţiei şi avizaţi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

“Este o propunere interesantă, ceea ce înseamnă că ministrul Justiţie cu CSM şi cu preşedintele vor discuta cum e cu procurorii. (…). Acordul nu poate fi împotriva legii. Acum legea spune foarte clar: ministrul propune, CSM avizează. Nu ai cum să închei un acord prin care să modifici legea. Nu se poate”, a spus premierul.

Băsescu schimbă tactica

Văzând eşuate manevrele pentru schimbarea procedurilor, Băsescu Traian le aruncă în derizoriu. După ce Viviane Reding nu mai insistă pentru “măsurile de transparenţă” în desemnarea procurorilor-şefi, Băsescu se vede eliberat de constrângere: “Nu poţi să te ascunzi după proceduri” – spunea el. Apar două miş- cări-surpriză: Daniel Morar “dispare” de pe lista candidaturilor obligatorii prin numirea lui la Curtea Constituţională prin decret prezidenţial. Dar “dispare” şi Mona Pivniceru de la Ministerul Justiţiei, obstacolul peste care nu putea trece Băsescu. Ponta, devenit şi ministru interimar la Justi- ţie, anunţă că vrea să rezolve problema care trenează de atâta vreme. Pare dispus să o accepte pe Codruţa Kovesi la şefia DNA, deşi nu a pronunţat explicit numele ei, dar nici nu l-a respins. Fiind invitat la Antena 3, premierul a declarat: “Nu exclud nici un nume în afară de domnul Morar”. El a motivat prioritatea problemei: “Un cuvânt important în aceste numiri, o opinie importantă pentru mine este, şi o recunosc, nu are rost să mă ascund– acceptabilitatea la nivelul partenerilornoştri europeni. Nu mai vreau să aud că USL vrea să pună procurori ca să protejeze pe cineva. Vrem să închidem această problemă”.

Pe lângă presiunea externă invocată, Victor Ponta adaugă: “Mi se pare un lucru neserios să fac propuneri pe care ştiu că (Băsescu) le respinge. Din acest motiv mi-am asumat interimatul la Ministerul Justiţiei”. Lucrurile par că merg spre clarificare, cu toată opoziţia din interiorul USL şi din partea societăţii civile. Ponta acceptă numirea Codruţei Kovesi la DNA, “propunerea” lui Bă- sescu. Deşi circuitul ar trebui să fie invers (!!). Fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, comentând numirile şefilor de la DNA şi de la Parchetul General, a declarat: “Justiţia nu va fi independentă în România până ce domnul Băsescu nu va pleca de la Cotroceni”. Deci, să aşteptăm un pic!

Moştenirea Pivniceru

În urmă cu trei săptămâni, Mona Pivniceru a făcut o vizită la Bruxelles, ce avea să fie ultima în calitate de ministru al Justiţiei. Chestiunea numirii procurorului general al României şi a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) nu a fost discutată în cadrul întrevederii de la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, dintre comisarul european pentru Justiţie şi drepturi fundamentale, Viviane Reding, şi ministrul român al Justiţiei, Mona Pivniceru. Ministrul Pivniceru a declarat pentru presa română, la scurt timp după încheierea întrevederii, că respectiva chestiune “nu a intrat în aria de preocupări a doamnei comisar Reding”, cita Agerpres.

Potrivit ministrului, procedura de numire a procurorului general şi a procurorului-şef al DNA, căreia Executivul comunitar i-a acordat în permanenţă o mare importanţă din punctul de vedere al transparenţei şi respectiv al selecţiei candidaţilor, nu este în întârziere.

“De fapt, nu sunt întârzieri, a fost o largă consultare cu corpul de procurori, am verificat împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) metodologia acelor standarde, am ajuns la rezultatul că acestea– ele fiind la rândul lor preluate din hotărârile CSM aplicabile funcţiilor de execuţie în parchete – se pliază şi pe structura funcţiilor de conducere din parchete”, a spus Mona Pivniceru.

Ea a precizat că nu sunt semnale din partea CE că procedura de numire ar avea carenţe: “Nici scrisoarea doameni Catherine Day, nici raportul MCV nu au adus vreo critică procedurii, manierei în care s-a derulat procedura, transparenţei ei, obiectivităţ ii cu care s-a desfăşurat. Singura obiecţie şi în acest raport era baza restrânsă de selecţie”, a afirmat ministrul.

“Am despus eforturi în acest sens, am participat la bilanţurile multor parchete din ţară, am invitat la mine mulţi procurori, am avut acel sistem cu recomandările procurorilor-şefi pentru procurori care, în viziunea domniilor lor, ar putea să ocupe aceste funcţii. Procedura este deschisă şi acelor nerecomandaţi, aşa că în cel mai scurt timp, după ce încheiem cu CSM să mai punctăm asupra câtorva chestiuni, dăm drumul la procedură”, a conchis Mona Pivniceru.

Ce se întâmplă cu cei înscrişi să participe la procedurile pentru numire? Zestrea Monei Pivniceru este pusă la congelat?


×