x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Motivare CCR: ANI nu poate fi salvată prin OUG

Motivare CCR: ANI nu poate fi salvată prin OUG

de Aniela Nine    |    22 Apr 2010   •   00:00

Planurile Guvernului de a salva Agenţia Naţională de Integritate printr-o ordonanţă de urgenţă sunt desfiinţate de Curtea Constituţională.



Curtea Constituţională a făcut ieri publică motivarea deciziei din 14 aprilie prin care a desfiinţat practic Agenţia Naţională de Integritate. Între explicaţii, CCR spune şi că, în termenul legal de 45 de zile, prevederile neconstituţionale pot fi puse în acord cu Legea fundamentală numai printr-un proiect de lege, iniţiat fie de Guvern , fie de Parlament, şi nicidecum printr-o OUG, aşa cum intenţiona Cabinetul Boc.

În privinţa postării declaraţiilor de avere pe site-urile instituţiilor, Curtea spune că astfel se încalcă dreptul la respectul şi ocrotirea vieţii private, unul dintre drepturile fundamentale ale omului. Judecătorii Curţii susţin că este neconstituţională "expunerea nejustificată în mod obiectiv şi raţional, pe pagina de internet, a datelor referitoare la averea şi interesele persoanelor".

CCR mai apreciază că activitatea ANI este mai mult decât ar trebui să aibă voie un organ administrativ, făcându-se confuzie între anchetă şi judecată, iar prevederile articolului 46, privind confiscarea averilor, încalcă prezumţia de nevinovăţie, pentru că nimeni nu este obligat să îşi dovedească nevinovăţia.

×
Subiecte în articol: observator