Instanţa care a soluţionat cazul lui Vasile Paraschiv în decembrie anul trecut a dat ieri publicităţii motivarea pentru care a acordat disidentului doar o treime din despăgubirile de un milion de euro cerute în proces.
Tribunalul Bucureşti a apreciat că disidentul s-a bucurat deja de o reparaţie morală parţială, nepecuniară, a prejudiciului suferit în timpul comunismului. Au fost amintite astfel numeroasele emisiuni şi articole realizate pe tema suferinţelor şi curajului lui Vasile Paraschiv, distincţiile primite de disident începând cu anul 1992, dar şi relatarea faptelor sale în manualele de istorie. Instanţa a considerat totuşi că este necesară şi acordarea unor reparaţii morale pecuniare.
"Sunt întrunite elementele constitutive obligatorii pentru a se antrena răspunderea delictuală a statului, respectiv fapta – încălcarea unor drepturi fundamentale ale reclamantului, prejudiciul – suferinţa fizică şi morală produsă de internări obligatorii, violarea locuinţei, a corespondenţei, limitarea liberei circulaţii. În ceea ce priveşte vinovăţia, a fost şi ea dovedită ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor asumare de stat prin Constituţie", se arată în sentinţă.
CRITERII DE EVALUARE
Pentru stabilirea cuantumului despăgubirilor, judecătorul a invocat practica CEDO potrivit căreia daunele morale trebuie să fie rezonabile şi raportate la gravitatea faptelor ilicite săvârşite de stat. "Este evident că ele se presupun prin aproximare, în lipsa unor criterii obiective, dar tribunalul are în vedere atât reparaţia morală oferită de societate după Revoluţia din decembrie 1989, cât şi cadrul istoric în care au fost săvârşite faptele, fiind de notorietate modul în care erau trataţi toţi cetăţenii în perioada de referinţă invocată de reclamant, numărul mare de condamnări la ani grei de puşcărie, munca la canal, dispariţiile misterioase etc.", se scrie în motivare.
Instanţa a considerat că SRI, SIE, preşedintele României şi primul-ministru nu trebuie să plătească despăgubiri, deoarece nu sunt continuatoarele instituţiilor din acea perioadă. Vasile Paraschiv a fost nemulţumit de soluţia Tribunalului Bucureşti şi a susţinut anul trecut că o va ataca la instanţele superioare. De asemenea, disidentul a refuzat la data de 1 decembrie 2008 primirea Ordinului Naţional "Steaua României" în grad de cavaler de la Traian Băsescu, pe motiv că acesta este "un comunist ca toţi ceilalţi".
Citește pe Antena3.ro