x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Motivarea CCR la Legea Educaţiei: Angajarea răspunderii a declanşat un conflict între puteri

Motivarea CCR la Legea Educaţiei: Angajarea răspunderii a declanşat un conflict între puteri

12 Noi 2010   •   00:00

Curtea Constituţională a publicat, astăzi, motivarea deciziei referitoare la Legea Educaţiei. Judecătorii susţin că angajarea răspunderii de către Guvern asupra acestei legi a declanşat un conflict juridic între Guvern şi Parlament.

Cu toate acestea, se arată în motivare, cererea de anulare a angajării răspunderii depăşeşte competenţele Curţii, iar soluţia aparţine în exclusivitate autorităţilor aflate în conflict.

Curtea Constituţională constată că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului Legii Educaţiei, în condiţiile în care proiectul de lege se afla în proces de legiferare la Senat în calitate de Cameră decizională, a declanşat un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, întrucât prin exercitarea de către Guvern a unei competenţe, cu nerespectarea cadrului constituţional care o circumstanţiază, s-a încălcat competenţa Parlamentului de unică autoritate legiuitoare.

Referitor la solicitarea autorului sesizării, în sensul că instanţa de contencios constituţional să oblige Guvernul să renunţe la procedura angajării răspunderii, Curtea constată că această cerere excedează competenţei sale, soluţia aparţinând în exclusivitate autorităţilor publice aflate în conflict.

Curtea Constituţională arată, în motivarea deciziei privind Legea educaţiei, că, dacă la prima vedere posibilitatea angajării răspunderii nu este supusă niciunei condiţii, oportunitatea şi conţinutul iniţiativei rămânând teoretic la aprecierea exclusivă a Guvernului, acest lucru nu poate fi absolut.

"Aşa cum a statuat Curtea în jurisprudenţa sa, respectiv prin Decizia 1557 din 18 noiembrie 2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, 40 din 19 ianuarie 2010, la aceasta modalitate simplificată de legiferare (prin asumarea răspunderii de către Executiv -n.r.) trebuie să se ajungă în extremis, atunci când adoptarea proiectului de lege în procedura obişnuită sau în procedura de urgenţă nu mai este posibilă ori atunci când structura politică a Parlamentului nu permite adoptarea proiectului de lege în procedura uzuală sau de urgenţă", se arată în motivarea CCR.

Prin aceeaşi decizie, Curtea a mai statuat că "angajarea raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege urmăreşte ca acesta să fie adoptat în condiţii de maximă celeritate, conţinutul reglementării vizând stabilirea unor măsuri urgente într-un domeniu de maximă importanţă, iar aplicarea acestora trebuie să fie imediată".

Judecătorii CCR au hotărât, săptămâna trecută, că angajarea răspunderii de către Guvern pe această Lege este neconstituţională. Preşedintele, premierul şi mai mulţi lideri ai coaliţiei de guvernământ au anunţat în repetate rânduri că aşteaptă motivare Curţii în acest caz.

Liderii UDMR au ameninţat în mai multe rânduri cu părăsirea coaliţiei în cazul în care nu se găseşte o soluţie pentru adoptarea acestei legi.


×
Subiecte în articol: observator