x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Muftiul Muurat Iusuf: Din punct de vedere ritualic, îngroparea purceilor este egal cu zero

Muftiul Muurat Iusuf: Din punct de vedere ritualic, îngroparea purceilor este egal cu zero

25 Aug 2015   •   17:42
Muftiul Muurat Iusuf: Din punct de vedere ritualic, îngroparea purceilor este egal cu zero

Muftiul Muurat Iusuf, Şeful Cultului Musulman din România, se declară profund întristat şi jignit de modalitatea aleasă de un bucureştean pentru a împiedica construirea viitoarei Moschei Centrale din România, pe un teren pus la dispoziţie de Guvern.

Aflat la o reuniune islamică în străinătate, Imamul Iusuf a declarat în exclusivitate pentru AGERPRES că a aflat din presă relatările despre intenţia manifestă a unui cetăţean de a protesta faţă de proiectul construirii moscheii centrale din capitală, printr-o aşa-zisă acţiune de pângărire a terenului de fundare al viitorului lăcaş de cult.

"Faţă de cele petrecut luni 24 august, ca unul care prin vocaţie şi practica religioasă zilnică sunt în permanenţă alături de cei care au nevoie de ajutor, mă declar dezolat, căci persoana în cauză a risipit în van carcasele a doi purceluşi pe care i-a îngropat simbolic pe terenul aparţinând moscheii noastre, carne ce ar fi fost cu siguranţă binevenită pentru cantina unui cămin pentru bătrâni sau de copii. Din punct de vedere ritualic, gestul respectiv este egal cu zero, nu poate fi apreciat drept pângărire. Terenul va fi salubrizat iar când se va pune temelia construcţiei vom face o slujbă de sfinţire, aşa cum se procedează în toate religiile monoteiste, fundamentale. În rest, ca cetăţean român sunt întristat şi jignit să văd în fotografii cum culorile drapelului naţional au fost pângărite după ce o turmă de porci a fost pictată cu simbolul tricolor, doar pentru a fi pusă să pască pe terenul din Bucureşti aflat în proprietatea Comunităţii Musulmane din România. Este mare păcat, şi noi suntem români chiar dacă am fost crescuţi în altă confesiune religioasă !", a declarat Muftiul Muurat Iusuf.

Reacţia Muftiului survine faţă de faptul că o serie de publicaţii centrale au informat că bucureşteanul Cătălin Berenghi, revoltat de gestul autorităţilor de stat care sprijină construirea celei mai mari moschei din România pe un teren din nordul Bucureştiului, a recurs la un gest cu totul ieşit din comun: a cumpărat mai mulţi purcei vii şi doi congelaţi. Purceii vii, vopsiţi în roşu, galben şi albastru au fost lăsaţi să pască liber pe terenul din Bulevardul Expoziţiei nr. 22-30, iar carcasele congelate au fost îngropate tot aici, cu scopul declarat de a determina autorităţile religioase musulmane să renunţe la acest loc.

×