x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Muftiul Muurat Iusuf: În România există lăcaşuri de cult musulman în care se propagă idei religioase necunoscute

Muftiul Muurat Iusuf: În România există lăcaşuri de cult musulman în care se propagă idei religioase necunoscute

26 Noi 2015   •   17:21
Muftiul Muurat Iusuf: În România există lăcaşuri de cult musulman în care se propagă idei religioase necunoscute
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Un comunicat de presă transmis miercuri de Muftiatul Cultului Musulman din România şi contrasemnat de liderii celor două organizaţii etnice ale turcilor şi tătarilor din România (UDTTMR şi UDTR) solicită sprijinul autorităţilor române pentru a ţine sub control posibile derapaje în propăvăduirea islamului în anumite lăcaşuri de cult.

În documentul semnat de Muftiul Muurat Iusuf, Gelil Eserghep - preşedintele Uniuni Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) şi Fedbi Osman - preşedintele Uniunii Democrate Turce din România (UDTR) se solicită ca autorităţile române, în această perioadă tensionată la nivel internaţional, să acorde o mai mare atenţie problemelor cu care se confruntă comunitatea musulmană din România, probleme specific confesionale ce ar putea avea repercusiuni asupra întregii societăţi, odată scăpate de sub control.

'Este vorba despre existenţa, pe teritoriul României, a lăcaşurilor de cult musulman în care se propagă idei religioase necunoscute, lăcaşuri care nu au avizul Muftiatului Cultului Musulman din România. Despre existenţa lor şi despre pericolul pe care acestea îl prezintă, noi, reprezentanţii celor trei instituţii, am atras atenţia şi în cadrul unei întâlniri pe care am avut-o la începutul anului cu parlamentarii constănţeni. Pentru o gestionare cât mai eficientă a acestei probleme considerăm că trebuie urmat modelul din Marea Britanie, acolo unde lăcaşurile în care se propagă fundamentalismul sunt închise. De asemenea, solicităm din nou public reglementarea legislativă a înfiinţării şi funcţionării lăcaşurilor de cult cu precădere a celor islamice. Considerăm că orice lăcaş de cult, indiferent de confesiune, trebuie să fie avizat de cultul căruia îi aparţine şi de alte instituţii abilitate ale statului. În aceeaşi măsură, personalul care oficiază slujbe ar trebui să fie avizat atât de cultul respectiv, cât şi de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice din cadrul Guvernului României. Astfel, vom evita situaţiile în care anumiţi cetăţeni străini sau români îşi asumă statutul de reprezentanţi ai comunităţii musulmane, vorbesc în numele acesteia şi oficiază slujbe, ignorând instituţiile abilitate ale statului român', se arată în comunicatul de presă.

'Departe de noi gândul de a crea panică sau de a ne evidenţia în vreun fel în spaţiul public în această perioadă şi aşa destul de agitată. Cu toate acestea, ne vedem obligaţi să semnalăm aceste derapaje pentru a nu ajunge în situaţii similare celei din Franţa. Nu vrem ca asupra unor comunităţi istorice, precum cea turcă şi tătară din România, care şi-au câştigat un respect deosebit în România şi care sunt parte a mozaicului etnic dobrogean, să planeze suspiciuni sau, mai rău, să fie marginalizate şi chiar stigmatizate', subliniază reprezentanţii comunităţii musulmane.

În materialul transmis presei se face apel către autorităţile administraţiei publice pentru a ajuta la identificarea tuturor lăcaşurilor de cult islamic existente pe teritoriul României, care nu se află în evidenţa Muftiatului. 'Orice alte voci care afirmă opinii privind strategia de promovare a Religiei Islamice pe teritoriul României nu numai că nu sunt avizate, dar nu au niciun fundament în domeniul teologiei islamice şi cel mai grav este că aceştia nu îşi vor asuma eşecul în cazul unui eveniment tragic similar celui din Franţa', se mai arată în comunicat.

În România funcţionează 78 de moschei şi geamii sub autoritatea Muftiatului Cultului Musulman din România în care serviciul religios este oficiat de personal clerical salarizat de la bugetul de stat prin intermediul Secretariatului de stat pentru cultele religioase, dar, potrivit clericilor oficiali, există informaţii că mai sunt organizate întruniri religioase şi în cel puţin alte 30 de case de rugăciune organizate pe lângă diferite fundaţii şi asociaţii pentru servicii sociale islamice.

×