x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mugur Isărescu: Dacă nu absorbim fonduri europene, să nu mai vorbim de creştere economică

Mugur Isărescu: Dacă nu absorbim fonduri europene, să nu mai vorbim de creştere economică

07 Noi 2012   •   12:45
Mugur Isărescu: Dacă nu absorbim fonduri europene, să nu mai vorbim de creştere economică
Sursa foto: ROBERT GHEMENT/EPA

"Dacă România nu atrage fonduri europene, să nu mai vorbim despre creştere economică", a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României.

"Creşterea economică a României depinde foarte mult de absorbţia fondurilor economice. Acest lucru va avea un impact în cursul de schimb, dar şi în rambursarea fără probleme a împrumuturilor. Dacă nu absorbim fonduri europene, să nu mai vorbim de creştere economică. Golul de finanţare externă l-am acoperit din fonduri bugetare. Este îngrijorător faptul că programele de absorbţie a fondurilor europene trec din vorbă în vorbă, din acuzaţie în acuzaţie. Fondurile europene constituie coloana vertebrală a creşterii economice a României", a afirmat Isărescu.

"Ţara nu are cum să se dezvolte fără investiţi. A miza pe acumulări interne prin dobânzi mai înalte nu este o opţiune pe care să o dăm la o parte. Suntem deja în grupa ţărilor care fac economisiri. Pe măsură ce cresc economisirile, scade şi consumul. Nu poţi economisi în acelaşi timp să avem şi consum. Scăderea consumului acţionează în sensul unei creşteri mai reduse din punct de vedere economic. Lucrul care ne lipseşte este economisirea externă: investiţii, miliardele de euro din fonduri europene", a mai spus Isărescu.

×