x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Muncă forţată pe bani europeni

Muncă forţată pe bani europeni

de Adrian Mogos    |    04 Feb 2010   •   00:00

Jurnalul Naţional a dezvăluit la sfârşitul anului trecut în "Câmpiile terorii, noul comerţ cu sclavi în inima Europei" cum sute de români au ajuns să fie sclavi pe o plantaţie de sparanghel din Cehia sub ameninţarea armelor. Marfa ajungea în restaurante pretenţioase din Olanda, dar şi în supermarketuri. În timp ce pe plantaţiile de sparanghel trudeau sclavi, ferma BSK primea subvenţii europene de zeci de mii de euro.



"Nu a existat nici un contract de muncă între BSK şi muncitorii români, bulgari sau moldoveni. Acesta era între Bear Loging, contractorul, şi oameni"
Will Teeuwen - managerul BSK

Investigaţia noastră, care a durat trei luni, făcută în România, Cehia, Moldova, Transnistria, Ucraina şi Olanda, a dezvăluit modul în care organizaţii criminale conduse de ucraineni au recrutat timp de mai mulţi ani sute de victime pentru a munci ca sclavi în regiunea cehă Boemia. Victimele cu care am stat de vorbă au fost duse în 2007 şi 2008 pe câmpurile de sparanghel ale fermei Bohaemer Spargel Kultur - BSK, o firmă cehă deţinută de o companie olandeză, Procint B.V. Nici unul dintre muncitori nu a fost plătit ori hrănit decent. I-a luat Poliţiei cehe doi ani până să facă un raid, în februarie 2009, la ferma BSK şi în împrejurimile acesteia după ce a fost informată despre nereguli tocmai în 2007. Raidul a dus la eliberarea ultimilor muncitori care mai erau acolo. Cele mai multe dintre victimele cu care am stat de vorbă l-au identificat pe Vasyl Bentsa, patronul ucrainean al unei firme cehe de recrutare, Bear Loging, ca şeful celor care i-au ţinut captivi. Firma lui Bentsa era cea care avea un contract semnat cu BSK pentru asigurarea de forţă de muncă. Will Teeuwen, managerul BSK, a declarat că el a aflat despre condiţiile în care trăiau şi munceau oamenii abia după arestarea lui Bentsa. "Nu a existat nici un contract de muncă între BSK şi muncitorii români, bulgari sau moldoveni. Acesta era între Bear Loging, contractorul, şi oameni", a declarat Teeuwen.

EXPORTATOR PENTRU TESCO
Firmele sale exportă sparanghel şi alte legume din Spania şi Italia până în Marea Britanie sau Japonia, şi nu numai.

Produsele BSK sunt puse la vânzare în Germania, Olanda, dar şi în supermarketuri din Cehia, cum ar fi lanţul Tesco, un gigant mondial în domeniu. În timp ce pe plantaţiile de sparanghel trudeau sclavi, BSK a primit subvenţii europene de aproape 33.000 de euro în perioada 2005-2007. Politica Agricolă Comună - PCA este un sistem de subvenţii şi programe ale Uniunii Europene şi o foarte mare parte din bugetul acesteia. Scopul PCA este de a asigura fermierilor un standard rezonabil de viaţă, consumatorilor hrană de calitate la un preţ rezonabil şi să păstreze patrimoniul rural.

×
Subiecte în articol: observator