x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Muncitori români exploataţi pe un şantier nuclear

Muncitori români exploataţi pe un şantier nuclear

de Carmen Plesa    |    16 Mar 2011   •   17:13

Sunt plătiţi prost, pregătiţi prost, ţinuţi din scurt şi cazaţi în condiţii nu tocmai fericite. “Cu riscul de a compromite siguranţa instalaţiilor de securitate?” - se întreabă agenţia Basta!, într-un reportaj realizat pe şantierul Flamanville din Normadia unde se construieşte noul reactor nuclear EDF al Franţei. Dintre cei 1.000 de muncitori străini care lucrează pe acest şantier, aproape jumătate sunt români.

De altfel, în urmă cu două luni, “France Soir” scria despre “mica Românie” de la Flamanville, 450 de români care munceau şi câte 10-15 ore pe zi şi erau cazaţi în adevărate cocioabe, pe şantier. Pentru un loc în “barăcile din altă epocă”, izolate cu... ziare, ce măsoară doar 4 metri pătraţi şi adăpostesc două persoane, un român plăteşte pe lună 250 de euro.

“Cât despre condiţiile de muncă ale salariaţilor străini, acestea nu sunt deloc aceleaşi şi cele ale muncitorilor francezi, dar asta aici e imposbil să ştii cu cât sunt plătiţi şi câte ore lucrează”, a explicat Jack Tord, reprezentantul CGT, una din cele mai mari confederaţii sindicale din Franţa, susţinând că românii muncesc “un număr incredibil de ore pe zi”. “Dar nu putem trimite inspecţia muncii pe şantier, pentru că doar Autoritatea pentru securitate nucleară are competeţe în domeniu”, a mai spus reprezentantul confederaţie sindicale.

Pe şantier, munca e dură. Manevre cu fier şi beton tot timpul. Într-un loc expus vântului, frigului şi ploii deseori. Şi care cere multă atenţie şi concentrare, ceea ce pare foarte greu, având în vedere condiţiile şi programul de lucru, atrage atenţia reprezentantul CGT. “Am denunţat de mult timp disfuncţionalităţile. Mai multe persoane conduc utilaje fără autorizaţie, nu există un control al alcoolemiei – iar consumul de alcool e o adevărată problemă- zilele de lucru sunt uneori prea lungi, numărul de accidente este subestimat”, arată Jack Tord.

Iar românii par să fie cei care dau cele mai multe emoţii pe şantier. Unul dintre macaragii le-a mărturisit jurnaliştilor că se sperie când vede că vin spre el “căştile galbene”. “Căştile galbene sunt românii. Nu sunt răi. Nu e vina lor. Pur şi simplu nu au fost instruiţi. Nu cunosc ceea ce e periculos cu adevărat. Asta e o problemă”, s-a plâns macaragiul.

Iar problemele nu se vor termina prea curând, pentru că reactorul ar fi trebuit să fie lansat în iunie 2012, dar s-a amânat apoi pe 2014. Iar partea civilă a construcţiei trebuie terminată de muncitorii străini până la sfârşitul anului.

Lucrările pentru noul reactor au fost estimate iniţial la 4 miliarde de euro, dar se crede că vor creşte cu încă un miliard.

×