x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Muncitorii 2 în 1 şi locuri de muncă pentru pensionari

Muncitorii 2 în 1 şi locuri de muncă pentru pensionari

de Diana Scarlat    |    21 Mai 2010   •   00:00

Patronatele susţin propunerile Guvernului, argumentând cu o criză de timp. După discuţiile de astăzi de la Ministerul Muncii, Dan Matei Agathon, secretarul general al Confederaţiei Patronatelor din Industrie, Cezar Corâci, preşedidntele UGIR 1903 şi Marius Opran, membru CESE au anunţat că patronatele susţin scrisoarea către FMI, cu reducerea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

Cezar Corâci, preşedintele UGIR 1903, a subliniat că patronatele acceptă soluţiile Guvernului pentru că nu mai este timp pentru negocieri. "Este dreptul sindicatelor să negocieze problemele sociale cu Guvernul României. Ştim şi noi de la Fond că România nu mai are timp, deci nu-şi permite să negocieze câteva idei şi  anume cea că s-a ales varianta să nu creştem taxele, pentru că asta ar duce la colapsul României", a declarat Corci. În privinţa reducerii celtuielilor publice, reprezentanţii patronatelor au spus că premierul le va discuta în zilele următoare cu sindicatrle, până miercuri.

În privinţa aspectelor economice, premierul a ascultat propunerile tuturor confederaţiilor patronale. "Avem certitudinea că odată cu asumarea răspunderii, lucrurile vor începe cu un pachet de măsuri pentru relansarea economică. Guvernul a recunoscut în final că principalul obiectiv al acestor măsuri este relansarea economiei româneşti. Suntem obligeţi să susţinem o soluţie imediată, nu avem de ales, România nu are timp să negocieze. Situaţia economică şi în interiorul ţării şi la nivel mondial este deosebit de gravă", a mai spus Corâci.

Patronatele se vor întâlni luni din nou cu reprezentanţii Guvernului şi vor susţine întregul pachet de măsuri, nu numai reducerile cheltuielilor, apoi marţi, la Consiliul Economic şi Social.

Printre propunerile patronatelor se numără schimbarea legii achiziţiilor publice, angajarea cu normă redusă a pensionarilor, cu impozit redus pe venit şi angajarea cu jumătate de normă a forţei de muncă, urmând ca astfel să se încerce rezolvarea problemei şomajului, prin reducerea salariului la 60% pentru patru ore de muncă pe zi sau pentru trei zile de muncă pe săptămână. Ultimele două soluţii au fost aduse în discuţie de Marius Opran, preşedintele executive al UGIR 1903 şi membru în Consiliul Economic şi Social European (CESE).

'Această soluţie, a timpului de lucru redus, se aplică deja în mai multe ţări ale Uniunii. Avem doi oameni care lucrează şi sunt plătiţi cu 1,2 salarii. Economia este că cei doi nu mai au ajutor de şomaj 75% din salariu. Unu: ajutoarele de şomaj nu se mai plătesc, în schimb se dau 1,2 salarii în loc de un salariu şi jumătate", a explicat Opran. Reprezentanţii patronatelor au declarat că aceste propuneri i s-au părut interesante premierului, care a spus că le va analiza ca soluţii până săptămâna viitoare.

De asemenea, patronatele au cerut Guvernului să nu recurgă la îngheţarea contribuţiilor la pilonului II de pensii private, Crinu Andănuţ, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România atrăgând atenţia asupra pericolului reprezentat de această măsură pe termen lung pentru sistemuld e pensii private. "Am mai obţinut de la guvernanţi promisiunea că se vor mai gândi dacă trec în scrisoarea de intenţie către FMI transferul de bani de la sistemul privat de pensii la cel de stat. Adică dacă se va mai face transferul de 2% de la pilonul II la pilonul I, deoarece aceasta înseamnă naţionalozarea banilor tinerilor care cotizează la fondul privat de pensie şi distrugerea viitorului lor", a declafrat Dan Matei Agathon. Soluţia ar fi exceptarea contribuţiilor la pilonul II de pensii de la deficitul bugetului de asigurări sociale, o soluţie aplicată de statele UE.

Reprezentanţii patronatelor s-au întâlnit astăzi numai cu premierul şi cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan, în absentţa ministrului Finanţelor.

×
Subiecte în articol: observator