x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Muncitorii de la IAR Ghimbav se află în şomaj tehnic

Muncitorii de la IAR Ghimbav se află în şomaj tehnic

de Ovidiu Ciutescu    |    27 Ian 2009   •   00:00

Cei 900 de salariaţi de la IAR Ghimbav s-au aflat în luna ianuarie în şomaj tehnic din lipsă de comenzi, a declarat astăzi liderul de sindicat Arpad Şuba, care a precizat că situaţia este destul de complicată având în vedere statutul societăţii."Dacă nu vor fi comenzi în continuare, nu ar fi exclus ca societatea să se închidă. Vom vedea când revenim la lucru săptămâna viitoare", a subliniat Şuba Arpad.



"De treisprezece ani ne tot privatizăm, dar fără niciun rezultat. Cine mai are curajul să vină să încheie contracte cu noi, dacă nu se ştie ce se întâmplă cu societatea? Uzina a trecut la începutul acestui an din subordinea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului în cea a Ministerului Economiei. Poate noul Guvern să întreprindă ceva cu această uzină", a spus liderul de sindicat, citat de Agerpres. Şuba a precizat că, deocamdată, nu s-a discutat despre eventuale disponibilizări, dar nu se ştie ce se va întâmpla mai departe, din moment se societatea nu are comenzi.

Din cei 900 de salariaţi, 100 au lucrat pe parcursul lunii ianuarie la finalizarea unor comenzi şi la secţia întreţinere. În ultimele trei luni, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a purtat negocieri cu o firmă din Cehia pentru privatizarea IAR Ghimbav, dar în cursul acestei luni a anunţat că s-a renunţat la discuţiile cu firma cehă. Şi uzina Electroprecizia Săcele are probleme cu producţia. Directorul general al societăţii, Constantin Zavarache, a precizat că, faţă de luna septembrie 2008, când au avut comenzi pentru 45.000 de motoare electrice, în luna ianuarie au existat comenzi doar pentru 20.000 de bucăţi. "Ne punem problema să trecem, luna viitoare, la disponibilizări. Din cei 1.500 de salariaţi, să disponibilizăm pentru început 400. Vom face o serie de analize în societate şi vom lua mai multe decizii", a spus directorul general de la Electroprecizia. Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, până la sfârşitul lunii februarie vor fi disponibilizaţi 2.800 de salariaţi. Deocamdată, piaţa muncii din Braşov oferă prin AJOFM doar 100 de locuri de muncă în 70 de meserii, începând de la ingineri până la muncitori necalificaţi.

×
Subiecte în articol: romania