x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Munţii, luaţi de ape!

Munţii, luaţi de ape!

de Sorin Anghel    |    12 Aug 2007   •   00:00
Munţii, luaţi de ape!
Sursa foto: Karina Knapek/

Alunecare de teren la Sinaia, inundaţii la Moeciu de Sus - Braşov şi la Voineasa - Vălcea, un turist mort la Buşteni, Transfăgărăşanul blocat din cauza aluviunilor scurse de pe versanţi. Toate acestea s-au intămplat ieri la munte.

Alunecare de teren la Sinaia, inundaţii la Moeciu de Sus - Braşov şi la Voineasa - Vălcea, un turist mort la Buşteni, Transfăgărăşanul blocat din cauza aluviunilor scurse de pe versanţi. Toate acestea s-au intămplat ieri la munte.

Romănia, o ţară nebună. In anul in care s-au anunţat cele mai ridicate temperaturi din istorie avem parte de cantităţi de precipitaţii extreme. Marţi şi miercuri pe Litoral a plouat căt pentru o jumătate de an. 140 de litri pe metru pătrat!!! Săptămăna precipitaţiilor s-a incheiat in forţă. De această dată, cei loviţi au fost locuitorii din zona montană.

VALEA PRAHOVEI. In noaptea de vineri spre sămbătă, o parte din Dealul Aosta din Sinaia, situat in apropierea Palatului Peleş, s-a prăbuşit. Potrivit Ordinului Arhitecţilor din Romănia, dezastrul s-a produs din cauza lucrărilor care au loc la o vilă aflată in construcţie. OAR a avertizat că imobilul nu poate fi ridicat pe Strada Aosta, dar Primăria Sinaia a eliberat totuşi autorizaţiile necesare construirii. Ieri-dimineaţă, dar la Buşteni, un turist pe nume Daniel Petcu, in vărstă de 21 de ani, din Bucureşti, a fost găsit mort după ce a alunecat de pe o potecă din Valea Caraimanului.

CATASTROFĂ. Dezastru şi in judeţul Braşov in urma unei vijelii puternice care a avut loc in noaptea de vineri spre sămbătă. Apele revărsate au inundat subsolurile a peste o sută de case şi a unei pensiuni, au distrus două podeţe şi căţiva stălpi de electricitate, iar drumul judeţean dintre Moeciu de Sus şi Moeciu de Jos a fost blocat din cauza pietrişului adus de ape şi a crengilor rupte din copaci. Din acest motiv, aproape o sută de turişti au rămas izolaţi, fără a fi in pericol.

STOP. Transfăgărăşanul a avut şi el de suferit ieri. Timp de trei ore circulaţia a fost blocată din cauza unei viituri puternice care a adus de pe munte pietre, nămol şi resturi de copaci. Nu au existat morţi sau persoane accidentate. De asemenea, la Voineasa, in judeţul Vălcea, drumul care leagă Rămnicu-Vălcea de Petroşani, traversănd Munţii Parăng, a fost blocat din cauza aluviunilor puternice care s-au scurs de pe versanţi.

Avertizări

Judeţele Maramureş, Satu-Mare, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Cluj, Alba, Sibiu, Braşov, Vălcea, Mehedinţi, Dolj, Olt, Covasna, Prahova, Dămboviţa, Suceava, Mureş, Harghita, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Buzău au primit ieri avertizare hidrologică avănd cod galben, valabilă pănă măine dimineaţă la ora 8:00. In Bihor, Arad, Hunedoara, Timiş, Caraş-Severin, Gorj şi Argeş s-a instituit codul portocaliu. De asemenea, ieri, Administraţia Naţională de Meteorologie a remis o nouă avertizare meteorologică avănd cod galben, valabilă pănă măine dimineaţă, la ora 9:00. "Va ploua şi se vor depăşi pe arii extinse 25-30 l/mp in Transilvania, Maramureş, Crişana şi Banat, precum şi in toată zona de munte. Izolat, cantităţile de apă vor depăşi 40-50 l/mp. Ploile vor avea şi caracter torenţial, vor fi insoţite de descărcări electrice, intensificări de vănt şi posibil căderi de grindină."

×
Subiecte în articol: observator