x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scriitorul chinez Mo Yan, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură

Scriitorul chinez Mo Yan, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură

11 Oct 2012   •   14:03
Scriitorul chinez Mo Yan, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură
UPDATE 14:08 - Scriitorul chinez Mo Yan este câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură în 2012, a anunțat, în urmă cu câteva minute, Peter Englund, secretarul permanent al Academiei suedeze.

Autorul chinez s-a născut în 1955 și a început să scrie de la vârsta de 20 de ani, după ce s-a alăturat Armatei Populare de Eliberare. Tot atunci a și adoptat pseudonimul sub care este cunoscut, Mo Yan, care, în traducere, înseamnă "nu vorbesc". Numele său adevărat este Guan Muoye.

Mo Yan, unul dintre cei mai celebri scriitori chinezi ai momentului şi unul dintre "cei mai pirataţi autori chinezi ai tuturor timpurilor", potrivit criticii de specialitate, a fost premiat pentru modul "de un realism halucinatoriu în care îmbină poveştile populare cu istoria şi contemporanul", potrivit comitetului Nobel. Într-un interviu recent, scriitorul chinez recunoaște că "cenzura este numai pună pentru creația literară".

.................

Academia Suedeză din Stockholm, Suedia, va anunţa astăzi, la ora 14:00, laureatul Premiului Nobel 2012 pentru literatură. Scriitorii Haruki Murakami, Umberto Eco, Philip Roth sau Ismail Kadare sunt cotaţi cu şanse mari la Nobelul pentru literatură în acest an.

Şanse la câştigarea premiului are şi scriitorul român Mircea Cărtărescu, cotat cu şansa a 23-a la casele de pariuri, alături de unul dintre cei mai mari romancieri americani în viaţă, Thomas Pynchon.

În 2011, câştigătorul premiului Nobel pentru literatură a fost poetul suedez Tomas Tranströmer, pentru că "prin intermediul imaginilor sale condensate, translucide, ne înlesneşte accesul proaspăt la realitate".

Săptămâna Nobel a început luni cu premiul pentru medicină care a fost atribuit pionierilor în domeniul celulelor stem John Gurdon din Marea Britanie şi Shinya Yamanaka din Japonia. Francezul Serge Haroche şi americanul David Wineland au obţinut marţi Premiul Nobel pentru fizică pentru cercetarea în domeniul fizicii cuantice. Profesorii Robert J. Lefkowitz şi Brian K. Kobilka au câştigat Premiul Nobel 2012 pentru chimie, pentru studiile asupra receptorilor cuplaţi cu proteina G.

Premiul Nobel 2012 pentru pace va fi anunţat vineri, 12 octombrie, iar cel pentru economie abia săptămâna viitoare, pe 15 octombrie.
În acest an, Fundaţia Nobel a diminuat cu 20% valoarea premiilor, fixând-o la 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), faţă de 10 milioane de coroane cu începere din 2001.

×