Un suspect identificat drept Murillo Diosa Luis Alfonso, cetățean columbian, a fost acuzat de autoritățile române de implicare într-un plan de sabotaj împotriva unor obiective strategice din România. Potrivit DIICOT, inculpatul a desfășurat activități de documentare pentru incendierea sau distrugerea prin explozie a unor locații cu importanță deosebită pentru securitatea națională.
Conform surselor, individul a fotografiat obiective strategice și a transmis imaginile către un coordonator din Federația Rusă pentru validare. Autoritățile române l-au reținut în timp ce acesta punea în aplicare aceste operațiuni.
„Prin rechizitoriul din data de 13 noiembrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui inculpat în vârstă de 34 de ani, cetățean columbian, pentru tentativă la infracțiunea de acte de diversiune.
Din materialul probator administrat a rezultat că, pe parcursul lunii iulie 2024 la instigarea unui suspect, cetățean străin rezident în Federația Rusă, inculpatul a desfășurat o activitate de documentare pentru punerea în aplicarea a unui plan de incendiere sau distrugere prin explozie/incendiere a unor obiective în România, cu importanţă deosebită, de natură să pună în pericol securitatea națională.
De asemenea, în același interval de timp, inculpatul a procedat la efectuarea recunoașterii în teren a obiectivelor pe care intenţiona să le distrugă în modalitățile menționate, realizând fotografii și filmări ale acestora. Planul infracțional nu a fost finalizat datorită intervenției organelor de poliție.
Cercetările efectuate au mai relevat că inculpatul a efectuat stagiul militar în cadrul forţelor armate din țara de origine, fiind instruit în activităţi de culegere de informaţii”, potrivit comunicatului emis de DIICOT.
Operațiuni de diversiune și atacuri cibernetice
Realizatorul emisiunii „Sinteza Zilei” de la Antena 3 CNN, Mihai Gâdea, a declarat că acest caz este parte a unei acțiuni mai ample de diversiune, care include racolarea unor cetățeni străini de către instituții din Rusia. Acesta a subliniat că autoritățile române au reușit să împiedice mai multe astfel de tentative prin măsuri specifice.
Totodată, în contextul acestui incident, Gâdea a menționat existența unei campanii masive pe platforma TikTok care promova figuri controversate, cum ar fi Călin Georgescu, în timp ce România era vizată de atacuri cibernetice și acțiuni de destabilizare.
Această situație subliniază intensificarea activităților de spionaj și diversiunile informatice desfășurate împotriva României. Autoritățile rămân în alertă, iar investigațiile continuă.