x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mutilata la ora de educatie fizica

Mutilata la ora de educatie fizica

09 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
IRESPONSABILI - Ancheta musamalizata la Scoala Generala 24 Parintii unei fetite din Bucuresti se lupta de mai bine de o jumatate de an pentru ca cei vinovati de mutilarea pe viata a copilului lor sa fie trasi la raspundere. Victima, eleva a Scolii nr. 24 din Capitala, era sa-si piarda viata in timpul orei de sport.
ION ALEXANDRU, EDUARD PASCU

SITUATIE. Alexandra Nitu este in continuare eleva a aceleiasi scoli, insa viata ei nu va mai fi niciodata la fel
La numai 11 ani, Alexandra Nitu era sa isi piarda viata chiar in momentele in care copiii isi sarbatoreau ziua mondiala dedicata lor. Pe 1 iunie 2004, in timpul orei de educatie fizica, in curtea Scolii Generale nr. 24, din Aectorul 2, bara unei porti de fotbal a cazut peste Alexandra, lasand-o cu sechele pentru toata viata. Ancheta administrativa a Inspectoratului Scolar ii scoate insa pe responsabili basma curata.

ACCIDENT. Victima a fost dusa cu masina parintilor la Spitalul Clinic de Urgenta "Grigore Alexandrescu", unde a fost internata la Sectia Chirurgie, cu "ruptura traumatica lob stang hepatic, ruptura traumatica duoden", fiind imediat supusa unei interventii chirurgicale. Potrivit certificatului medico-legal nr. A.2./3111/16.06.2004, semnat de catre dr. Silvia Dermengiu, concluzia suna foarte clar: "Nitu Alexandra Florentina a fost lovita abdominal de o bara metalica, in cadere, in data de 01.06.2004. (...) Leziunile traumatice au pus in primejdie viata victimei". Pe romaneste, Alexandra a avut ficatul si duodenul rupte, fiind nevoie de cateva interventii chirurgicale. "Ficatul fetitei mele s-a regenerat in mare parte. Problema grava o constituie duodenul, care a fost rupt in proportie de 90% si trebuie o noua operatie. Mai mult, cicatricele exterioare necesita si ele cateva operatii estetice", ne-a declarat ieri Gabriela Nitu, mama Alexandrei.

ISMB O DA COTITA. Familia elevei a facut, in paralel, mai multe plangeri. Atat pe adresa Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, cat si la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2. In prima faza, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti inregistreaza plangerea, demareaza o ancheta administrativa si, la data de 26 iulie 2004, emite urmatoarea nota in atentia familiei Nitu: "In urma cercetarii evenimentelor se confirma faptul ca accidentarea fetitei Nitu Alexandra Florentina a avut loc in curtea Scolii nr. 24, in timpul orei de educatie fizica, intre 16:05-16:15". Raspunsul se schimba, insa, pe data de 11 august, cand acelasi Inspectorat Scolar al Municipiului Bucuresti expediaza familiei Nitu o alta nota, in care afirma: "La nivelul scolii s-a contituit o comisie de cercetare in consiliul profesoral din 9.06.2004, pentru cercetarea faptelor si imprejurarilor de care se face vinovat dl profesor Stejareanu Aurel (profesorul de sport - n.r.) in legatura cu accidentul produs in ziua de 1.06.2004. In urma cercetarii efectuate, s-a ajuns la concluzia ca accidentul a avut loc intre orele 15:55 si 16:00".

Click pentru a mari Click pentru a mari
MUSAMALIZARE. In al doilea raport, inspectorii scolari il scot basma curata pe profesorul de sport. Facsimilul 1 arata ca accidentul s-a produs in timpul orei de sport. In facsimilul 2, inspectoratul a mutat accidentul in pauza

ALGOCALMIN
Raportul IML arata clar ca Alexandra putea muri in urma ranilor produse de bara metalica. Numai ca asistenta medicala a scolii, Maria Rosca, nu a sesizat gravitatea situatiei, dand dovada de neprofesionalism. Din declaratia acesteia reiese clar ca nu realiza la ce se putea ajunge. "I s-a acordat primul ajutor, prin administrarea de o fiola de algocalmin si o fiola de calciu gluconic." Una dintre colegele Alexandrei declara ca directoarea scolii, Mariana Malureanu, a spus "duceti-o acasa, ca n-are nimic", fara sa anunte familia. "In jurul orei 16:00, am fost chemata la cabinetul medical, unde se afla in ingrijirea doamnei asistente eleva Nitu Alexandra. Am inteles la fata locului ca e nevoie de prezenta Salvarii, deci am coborat la biroul de la parter pentru a da telefon la Salvare. Pentru ca prezenta mereu ocupat, am coborat din cabinet si am vazut ca parintii sau cineva din familie au dus-o pe eleva accidentata la masina parcata in fata scolii", a declarat in ancheta admnistrativa directorul scolii, Mariana Malureanu.

MARTURII CONTRADICTORII
Colegii profesorului de sport au incercat sa-i gaseasca acestuia o scapare, afirmand ca accidentul s-a petrecut in pauza dintre ore. In contradictie cu acest rezultat al anchetei administrative vin declaratiile colegilor Alexandrei, care au fost martori la tragedie. Alexandra C. si Elena C., ambele colege de scoala cu Alexandra Nitu, sustin in scris ca accidentul a avut loc in timpul orei de sport si ca profesorul responsabil de copii in cursul orei a intarziat pret de 10-15 minute, timp de ajuns sa se produca o tragedie. Mai mult, colegele de scoala au fost acelea care au anuntat familia despre evenimentul produs, si nu conducerea scolii. Declaratiile elevelor au fost consemnate si depuse la dosarul cauzei in ancheta administrativa.

ULTIMA ORA
Parchetul Judecatoriei Sectorului 2 a decis in aceasta saptamana redeschiderea dosarului nr. 15138/P/2004, care initial fusese solutionat cu neinceperea urmaririi penale impotriva celor responsabili de mutilarea Alexandrei. Asta dupa ce parintii au facut plangere penala impotriva magistratului care a dat aceasta decizie, la primul procuror al acestui parchet. Ancheta penala vizeaza vatamarea corporala din culpa, potrivit articolului 184, aliniatul 1 din Codul Penal. In incercarile noastre de a lua legatura cu directorul scolii, profesor Mariana Malureanu, aceasta ne-a comunicat sec: "Nu declar nimic. Nu sunt informatii de interes public si nu sunt obligata sa va dau relatii".
×
Subiecte în articol: observator niţu orei scolii