O dovadă a faptului că te poţi trezi "dopat" cu sibutramină, fără să-ti treacă vreo clipă prin cap că ţi s-ar putea întâmpla aşa ceva din moment ce tu iei doar vreun tratament naturist - nişte pilule cumpărate de la "Plafar" în al căror "manual de instrucţiuni" citeşti negru pe alb că produsul este sută la sută natural - o constituie dosarul aflat pe rolul procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şI Terorism (DIICOT).
Autorităţile judiciare române au reuşit să destructureze un grup de crimă organizată care în cursul anului trecut a adus în ţara noastră o cantitate însemnată de suplimente alimentare contrafăcute, tip "Capsula chinezească de slăbit". Percheziţii, reţineri şI arestări au avut loc la sfârşitul lunii noiembrie 2009. Potrivit comunicatului DIICOT din 26 noiembrie, "suplimentele alimentare erau contrafăcute în China şI importate în România prin intermediul unei firme ai căror asociaţi erau inculpaţii F.A. şi O.S.". Cei doi l-au cooptat în reţea şI pe inculpatul F.I., pentru distribuirea acestui produs, folosindu-se de relaţiile pe care acesta le avea la farmacii şi magazine tip "Plafar".
Prezenţa sibutraminei - un derivat al amfetaminei - în conţinutul "Capsulei de slăbit" dintr-un anumit lot a fost depistată la nivel European în cursul anului 2009. Autorităţile europene din domeniul sănătăţii au emis atunci o notificare de alertă după ce în urma analizelor au depistat sibutramina în pastilele respective, deşI este interzisă prezenţa ei în suplimentele alimentare, informa DIICOT, în noiembrie anul trecut.
Cu ocazia percheziţiilor domiciliare care au fost efectuate la 25 noiembrie în Bucureşti au fost capturate 230.000 de produse tip "Capsula de slăbit", "Super Slim Green Fruit", "Tableta chinezească de slăbit", precum şI alte produse din categoria suplimentelor alimentare, toate importate din China.
Totodată, anchetatorii au găsit ştampile cu impresiuni în limba chineză, documente financiar-contabile precum şI 23 de telefoane mobile de lux, contrafăcue, laptop-uri şI cca. 11.000 de CD-uri cu musică şI filme, contrafăcute şI pregătite pentru vânzare.
Cei trei inculpaţI au fost reţinuţi de DIICOT şi arestaţi de instanţă pentru 29 de zile pentru constituire de grup infracţional organizat, concurenţă neloială, contrafacerea unei mărci în scopul inducerii în eroare a publicului asupra calităţii produselor şI punerea în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, care prejudiciază pe titularul mărcii originale şI înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor. "Cei trei arestaţI au fost între timp eliberaţI, ei fiind cercetaţI în stare de libertate. Ancheta urmează a fi finalizată cu rechizitoriu de trimitere în judecată", ne-a declarat ieri Nadina Spânu, purtătorul de cuvânt al DIICOT.
Piaţa medicamentelor ar trebui mai atent supravegheată de autorităţile competente, astfel încât să nu poată fi posibilă comercializarea produselor farmaceutice contrafăcute, nici "pe sub mână", nici în reţeaua legală de distribuire a acestora.
Informaţia de mai sus ne arată că pot cădea victimă medicamentelor contrafăcute, neautorizate, nu doar persoanele care se aventurează să cumpere aceste produse on-line sau la colţ de stradă, butic, restaurant etc, ci chiar şi cetăţenii care intră cu încredere în unităţile special acreditate pentru comercializarea acestor produse. Totodată, înţelegem că "Plafar"-ul nu mai este la fel de sigur ca pe timpuri şi că cei care sunt însărcinaţi cu inspecţiile sistemului de difuzare a produselor farmaceutice nu sunt destul de vigilenţi pentru a stopa acţiunile falsificatorilor înainte ca "făcăturile" lor să ajungă la populaţie.