x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator N’aduce anu’ ce aduce Ialomiţianu

N’aduce anu’ ce aduce Ialomiţianu

de Toma Roman Jr    |    14 Oct 2010   •   00:00
N’aduce anu’ ce aduce Ialomiţianu
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional
Revolta cucoanelor şi haos la Ministerul de Finanţe şi la Fisc
Este adevărat, angajaţii de la Ministerul de Finanţe au unele dintre cele mai mici salarii de bază din administraţie. Dar, de asemenea, ei mai sco­teau încă o dată şi jumătate suma de încadrare din aşa-numitele stimu­lente provenite din taxarea unor eva­zi­o­nişti fiscali, confiscări de marfă, executări silite. Era un fel de cutumă în tradiţia guvernărilor româneşti postrevoluţionare, care dublau sau triplau pe şest veniturile funcţionarilor publici prin sporuri şi bonificaţii. În avântul lor "reformator", menit să mai râcâie de pe fundul oalei ceva bani pentru buget, premierul Boc şi domnul ministru Gheorghe Ialo­mi­ţia­nu s-au gândit să radă stimulentele oa­menilor şi să le transforme parţial, cel puţin, în bani adăugaţi la salariul de bază. Au justificat că împărţeala sti­mulentelor se făcea arbitrar de tot fe­lul de directori şi şefuleţi. Pe scurt, tă­ierea s-a operat, dar partea a doua a acţiunii a rămas înfundată, că aşa-s pedeliştii, eficienţi, pe la o comisie parlamentară.

De două luni, de la cucoana de la ghişeu până la oamenii din Garda Financiară au ajuns să ia cu 60%-70% mai puţin decât scoteau înainte, adică au dispărut stimulentele, başca cei 25% valabili pentru orice muritor de stat. Ieri, toată treaba asta a explodat spontan atât la Bucureşti, cât şi în ţară. Culoarele ministerului au fost invadate de funcţionare devenite re­voluţionare şi au răsunat clasicele stigături "hoţii, hoţii!", "mincinoşii", "vrem banii!". Doamnele în cauză erau supărate pe media. Una dintre ele, cu ochelari, a zbierat înspre noi: "Măă, presă, măăă, să scrieţi exact ce spun, că vă dau pe toţi în judecată şi dacă nu scot ceva de la Finanţe scot de la voi!".

O alta, răguşit-istericoidă, ieşită de la tratative purtate cu preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a urlat tot înspre noi, pe motiv că au ajuns în situaţia asta fiindcă ne-am legat noi de stimulentele lor. Un alt negociator, transformat în cugetător şi politolog de ocazie, a explicat cu un aer obosit-revoluţionar că "Băsescu e de vină" şi că o să aştepte Paştele şi Crăciunul fără să spere nimic. Dl Ialomiţianu, care ar fi trebuit să calmeze tot haosul, dispăruse în mod strategic la o şuetă cu premierul Boc, lăsându-l pe Blejnar (arădean de-al lui Ghiţă Falcă), şeful ANAF, să îi aburească pe salariaţi. Acesta a ieşit din biroul unde negociase cu nişte sa­lariaţi şi s-a suit pe un scaun, precum Ana Pauker pe tractor. A tot dat-o la întors că "mai aveţi răbdare o săptămână", că "plenu' deputaţilor face" şi altele, întrerupt de vociferări sin­tetizate prin "ne e foame!". A mai mâ­râit ceva că o să se găsească o so­luţie de compensare şi pentru cele două luni cu găuri mari în banii luaţi de oamenii de la Ministerul de Finanţe.

Pe scurt, datorită "eficienţei" guvernamentale, tot aparatul Fi­nan­ţe­lor a rămas vreme de două luni cu salarii din care nu se putea trăi. Am văzut oameni care de la 1.300 de lei în mână ajunseseră să ia 400, bani cu care nu ar putea supravieţui chiar nimeni. Ar mai fi o mică problemă. Ceilalţi bani nu aveau un cuantum fix, constituiau 15% din cei obţinuţi prin taxarea diverselor ilegalităţi. Dacă dispare metoda asta, există posibilitatea ca organismele MF specializate să nu mai aibă mare tragere de inimă să urmărească diverşi evazionişti şi alţi infractori.


MINISTRUL, BLOCAT ÎN BIROU
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu i-a anunţat pe protestatarii din minister că nu va acorda stimulente decât în funcţie de performanţe în activitate şi că nu va demisiona, fiind însă obligat să se întoarcă în birou din cauza protestatarilor care au început să-l huiduie, lovind apoi în uşa cabinetului. Ministrul a ieşit din birou şi s-a deplasat câţiva metri spre ieşire vorbind în acelaşi timp cu presa şi spunând că stimulente salariale nu sunt acordate decât angajaţilor care îşi depăşesc sarcinile de serviciu din punct de vedere al performanţei. "Am demarat o procedură pentru ca salariile să fie plătite în mod echitrabil. Se va modifica legea salarizării, iar cei din Ministerul Finanţelor vor primi salarii echitabile. Actualul sistem de acordare a stimulentelor nu este corect pentru că nu are principi, nu are reguli", a afirmat ministrul Finanţelor. El a transmis totodată protestatarilor că este dispus să discute cu aceştia, dar numai în linişte şi fără presiuni. După aceste declaraţii, angajaţii aflaţi în număr mare pe holul ministerelor au început să fluiere şi să huiduie puternic, ministrul fiind obligat să se întoarcă şi să poătrundă cu greu în biroul său. După ce a închis uşa, mai mulţi protestatari au bătut cu pumnii în uşa cabinetului.

IALOMIŢIANU ŞI BOC  RESPECTĂ ORDINUL LUI BĂSESCU

Anterior, premierul Emil Boc declarase că stimulentele salariale pot fi plătite la Ministerul Finanţelor doar angajaţilor care contribuie la combaterea evaziunii fiscale, ori rezultatele înregistrate până în prezent la nivelul instituţiei nu sunt pe măsura solicitărilor şi a planului de încasări stabilit. Declaraţia lui Boc nu face decât să reia directiva preşedintelui Traian Băsescu, trasată ministrului Ialomiţianu la învestirea în funcţie. Pe 3 septembrie, preşedintele Traian Băsescu a cerut noilor miniştri ai Muncii şi Finanţelor să nu repete eroarea făcută de predecesorii lor în august, când au acordat stimulente propriilor angajaţi, caracterizând acest gest drept "o sfidare" a opiniei publice. Băsescu spunea atunci  că i-a fost greu să accepte plata stimulentelor, luna trecută, în cele două ministere, ca şi când ar fi adus bani la buget sau ar fi eradicat munca la negru. "Mi se pare inadmisibil ca anumite sectoare să-şi prezerve favoruri care nu se justifică", a spus Traian Băsescu. În plus, şefului statului a spus  că i s-a părut "penibil că în aceste condiţii demnitari ai statului îşi donează integral salariul, iar cele două ministere acordă stimulente pentru brava activitate de nerealizare a veniturilor şi de înflorire a muncii la negru. E o atenţionare care o fac către toţi membrii Cabinetului şi ea pleacă de la ideea că nu putem cere solidaritate românilor atât timp cât noi protejăm anumite categorii de salariaţi bugetari. De altfel, nici bugetarii nu ar mai găsi justificarea să fie solidari cu măsurile care s-au luat".

PROTESTATARII, AMENINŢAŢI DE BOC "ÎN DIRECT"
În timp ce funcţionarii de la Finanţe protestau, Boc s-a dus la TVR de unde i-a ameninţat în direct:  Guvernul va aplica legea, "cu toate consecinţele", în cazul în care protestul declanşat de către angajaţii din Ministerul Finanţelor se va extinde şi la nivelul altor instituţii. "Nu avem ce negocia cu aplicarea legii. Ştiu că sunt vremuri grele, iar banii nu sunt suficienţi. Guvernul nu a adus criza, dar poate depăşi criza dacă face ce trebuie, altfel o adâncim", a spus Boc în această seară la TVR, arătând că singura soluţie pentru rezolvarea problemei este respectarea legii. Premierul a explicat totodată că stimulente salariale pot fi plătite la Ministerul Finanţelor doar angajaţilor care contribuie la combaterea evaziunii fiscale, ori rezultatele înregistrate până în prezent la nivelul instituţiei nu sunt pe măsura solicitărilor şi a planului de încasări stabilit. "Stimulente se pot acorda doar acelor persoane, puţine la număr, care au depăşit planul", a spus Boc. El a amintit totodată, referindu-se la protestatarii de la Ministerul Finanţelor, că angajaţii din sistemul bugetar nu sunt plătiţi pentru orele în care nu muncesc.

POLIŢIŞTII SOLIDARI CU "FINANŢIŞTII"
Liderul sindical Florin Vîlnei a venit, miercuri seară, la Ministerul de Finanţe, pentru a transmite din partea poliţiştilor pe care-i reprezintă un mesaj de solidaritate cu acţiunea funcţionarilor publici. "Angajaţii din poliţie sunt alături de dumneavoastră. Toţi colegii noştri din ţară, tot ce înseamnă poliţist în ţara asta sunt de acord cu ce faceţi în ţara asta şi sunt solidari", a declarat Florin Vîlnei. El a susţinut că şi poliţiştii au ajuns să aibă venituri mici, astfel că unul cu 15 ani vechime are un venit de doar 12 milioane de lei net. "Mergem până la capăt, nu ne demoralizează nimeni. Singura formă de protest care îi va aduce cu picioarele pe pământ este greva generală", a susţinut liderul sindical.


Ministrul, scos de sub sechestru de SPP

În urma negocierilor eşuate, dar susţinuţi de profesori şi poliţişti, protestatarii au rămas în Ministerul Finanţelor hotărâţi să nu cedeze.
Închis în birou, Gheorghe Ialo­miţianu a ieşit aseară din minister în jurul orei 22:00, sub protecţia sepe­piştilor în civil care l-au condus la maşină şi l-au păzit până la plecarea din faţa instituţiei. Protestatarii au încercat fără rezultat să-i blocheze ieşirea, sepepiştii bruscându-i pe cei care le stăteau în cale.

Operaţiunea de "scoatere de sub sechestru" a ministrului Finanţelor a avut loc sub coordonarea directă a şefului statului major al SPP. Intervenţia a fost necesară după ce Ialomiţianu îi anunţase pe protestatarii din minister că nu va acorda stimulente decât în funcţie de performanţe în activitate şi că nu va demisiona. Ceea ce a generat furia funcţiona­rilor, care au început să-l huiduie, obligându-l să se refugieze în birou. După ce a închis uşa, mai mulţi protestatari au bătut cu pumnii în uşa cabinetului. Anterior, premierul Emil Boc declarase că stimulentele salariale pot fi plătite la Ministerul Finanţelor doar angajaţilor care contribuie la combaterea evaziunii fiscale, or, rezultatele înregistrate până în prezent la nivelul instituţiei nu sunt pe măsura solicitărilor şi a pla­nului de încasări stabilit. Declaraţia lui Boc reia directiva preşedintelui Traian Băsescu, trasată ministrului Ialomiţianu la învestirea în funcţie. La 3 septembrie, preşedintele Traian Băsescu le-a cerut noilor miniştri ai Muncii şi Finanţelor să nu repete eroarea făcută de predecesorii lor în august, când au acordat stimulente propriilor angajaţi, caracterizând acest gest drept "o sfidare" a opiniei publice. Băsescu spunea atunci că i-a fost greu să accepte plata stimulentelor în luna august în cele două mi­nistere, ca şi când ar fi adus bani la buget sau ar fi eradicat munca la negru. "Mi se pare inadmisibil ca anumite sectoare să-şi prezerve favoruri care nu se justifică", a spus Traian Băsescu. În plus, şefului statului a spus că i s-a părut "penibil că în aceste condiţii demnitari ai statului îşi donează integral salariul, iar cele două ministere acordă stimulente pentru brava activitate de nerealizare a veniturilor şi de înflorire a muncii la negru. E o atenţionare care o fac către toţi membrii Cabinetului şi ea pleacă de la ideea că nu putem cere solidaritate românilor atât timp cât noi protejăm anumite categorii de salariaţi bugetari. De altfel, nici bugetarii nu ar mai găsi justificarea să fie solidari cu măsurile care s-au luat"  (Gabriela Antoniu)


×
Subiecte în articol: observator