x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator N-au cu ce sau n-au voie. Cum se bagă corect scandalagiul în dubă

N-au cu ce sau n-au voie. Cum se bagă corect scandalagiul în dubă

de Diana Scarlat    |    16 Aug 2017   •   09:22
N-au cu ce sau n-au voie. Cum se bagă corect scandalagiul în dubă
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Cazurile de ultraj din ultima perioadă au împărțit românii în două tabere pro și contra agresivității polițiștilor aflați în misiune. Mulți s-au întrebat de ce polițiștii de la Rutieră nu l-au încătușat pe politicianul Cristian Boureanu sau pe medicul de la Maternitatea Giulești și de ce s-a ajuns la circ în plină stradă. Polițiștii au, însă, cel puțin două probleme în aplicarea legii și a procedurilor interne: una legată de pregătirea fizică și, deci, de posibilitatea reală de a încătușa un agresor, iar cealaltă, legată de lege, care, de fapt, nu specifică în ce situație se poate încătușa o persoană.

 

O situație din anul 2006, din județul Maramureș, i-a determinat pe angajații Ministerului de Interne să fie mai atenți atunci când, conform procedurilor, ar trebui să încătușeze persoane care se opun legitimării, după ce doi polițiști au fost condamnați. „Polițiștii, conform Legii 218 din 2002 (art. 33, 34 – n.r.), aplică reținerea administrativă, dacă omul refuză legitimarea. Reținerea poate fi făcută până la 24 de ore sau până când persoana este identificată. Dar avem o practică nedreaptă, din acest punct de vedere, dată de Curtea de Apel Cluj, după ce doi ziariști au fost reținuți, pentru că au refuzat să se legitimeze, la Sighetu Marmației, iar ei au depus plângere împotriva polițiștilor. Tribunalul Maramureș i-a achitat pe polițiști, în primă instanță, dar Curtea de Apel Cluj i-a condamnat la șase luni cu suspendare, pentru lipsire de libertate, pentru că procedura nu este stipulată prin lege. Pe baza acestei sentințe, toți polițiștii au acum o reținere în a aplica procedurile care, dacă nu sunt publicate în Monitorul Oficial, nu produc efecte juridice”, a explicat, pentru Jurnalul Național, comisar-şef Coste Dorin Ioan, liderul Corpului Naţional al Poliţiştilor (CNP) Maramureş.

 

Între dosare soluționate și abdomene obligatorii

Legea spune că individul trebuie să fie condus la sediul poliției, dacă refuză legitimarea, dar nu spune cum se face acest lucru și ce face polițistul dacă agresorul este mai dotat decât el din punct de vedere fizic. „În mod normal, polițiștii fac ore de pregătire fizică la școlile de Poliție și cursuri de autoapărare, dar în timpul serviciului nu mai fac aceste ore, deși tot o procedură internă spune că toți polițiștii care lucrează în Operativ au dreptul la șase ore de pregătire fizică pe săptămână. În realitate, aceste cursuri nu se țin în 95% din cazuri, pentru că volumul de muncă în Operativ e atât de mare și numărul polițiștilor e atât de mic, încât nu-ți poți permite să faci nici pregătirea fizică, nici pe cea profesională. Din cele 48 de ore pe săptămână ar trebui alocate șase ore pentru pregătirea fizică și încă patru ore pentru cea profesională, dar șeful te întreabă, la sfârșit de săptămână, câte dosare ai soluționat, nu câte abdomene ai făcut”, mai spune liderul CNP Maramureș. Polițiștii operativi vor acum modificarea legislației, astfel încât să includă procedurile, dar și modificarea procedurilor, pentru că le consideră prea blânde.

 

Controlul intern pentru impact mediatic

După cazul de duminică seara, în care a fost implicat un medic de la Maternitatea Giulești, este acum anchetat șeful de schimb al celor doi agenți de la Rutieră care l-au târât spre mașina Poliției pe medicul agresiv, aflat în stare de ebrietate, pentru că nu a făcut dosar penal pentru ultraj. Dar toți polițiștii știu că acest control intern este doar unul de impact mediatic, pentru că aici legea este foarte clară. “În primul rând, individul i-a înjurat, nu i-a amenințat pe polițiști, astfel încât nu se încadrează fapta la ultraj. Mai mult, legea spune că dacă se aplică o amendă, chiar și contravențională, nu mai poți face și dosar penal, pentru că ar fi dublă măsură pentru aceeași faptă. În astfel de cazuri, procedura spune că se aplică acțiuni dureroase pe încheietură. În procedură se spune cum poți să lovești și unde să dai. Atunci când un polițist este atacat sau când un individ se manifestă violent, poți să-i constrângi. Chemarea de întăriri este procedură secundară. S-a spus că trebuia să fie încătușat Boureanu sau medicul de la Maternitatea Giulești, dar cum se realizează încătușarea? Îl rogi frumos pe individul agresiv să-și pună singur cătușele, cu mâinile la spate?”, spune un polițist operativ.

 

Poliția poate să aplice forța. Se pot folosi scuturi, bastoane, spray-uri lacrimogene, dar ce să facă polițiștii cu ele? Să-i mângâie pe agresori? Cel care se manifestă violent sau se opune acțiunii unui polițist poate fi constrâns prin aceste mijloace specifice, până când cel în cauză încetează acțiunea violentă împotriva polițistului. Polițist operativ

 

Agenții vor șefi din Operativ

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că va face publice procedurile Poliției, dar și că le va modifica. „Lipsa de explicaţii generează speculaţii şi opinii neîntemeiate în spaţiul public. Imediat după cazul Boureanu am cerut Poliţiei Române să iniţieze o campanie de informare publică privind procedurile poliţiştilor în cazul celor mai frecvente interacţiuni cu cetăţenii, ca un demers de transparenţă şi de clarificare a drepturilor lor legale. Această campanie trebuie începută cât mai curând”, a spus ministrul. Polițiști din toată țara spun, însă, că foarte mulți dintre cei care fac procedurile, dar și ministrul și secretarii de stat, în toate guvernele, sunt rupți de realitatea din teren, iar o soluție bună pentru viitor ar fi ca ministrul de Interne să fie polițist care lucrează în Operativ.

 

Nici liderii de sindicat și nici ministrul și secretarii de stat nu știu ce se întâmplă cu adevărat în stradă. Poliția ar avea nevoie de polițiști la conducerea ministerului, nu de politicieni. Polițist operativ

 

Inspectoratul General al Poliţiei Române a demarat verificări cu privire la modul de intervenţie al celor doi poliţişti filmaţi în timp ce târau pe trotuar un medic de la Maternitatea Giuleşti, care se afla într-o mașină oprită în trafic.

×
Subiecte în articol: cristian boureanu