x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator NASA avertizează: Reduceţi emisiile de gaze cu efect de seră!

NASA avertizează: Reduceţi emisiile de gaze cu efect de seră!

de Alexandru Nastase    |    10 Apr 2008   •   00:00
NASA avertizează: Reduceţi emisiile de gaze cu efect de seră!

Unul dintre cei mai importanţi experţi mondiali în schimbări climatice a aver­tizat ieri Uniunea Europeană şi pe partenerii acesteia cu privi­re la faptul că trebuie să regîndească urgent schemele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. James Hansen, de la Nasa, susţine că ţintele de reducere a emi­siilor sînt eronate.

Unul dintre cei mai importanţi experţi mondiali în schimbări climatice a aver­tizat ieri Uniunea Europeană şi pe partenerii acesteia cu privi­re la faptul că trebuie să regîndească urgent schemele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. James Hansen, de la Nasa, susţine că ţintele de reducere a emi­siilor sînt eronate.

 

Într-o declaraţie făcută ieri, James Hansen, şeful Institutului newyorkez Goddard pentru Studii Spaţiale, aparţinînd de Nasa, a cerut reduceri drastice ale cotelor de emisii de dioxid de carbon. Hansen a spus că ţinta UE – 550 de părţi pe milion (ppm) de CO2 (cea mai ambiţioasă din întreaga lume) – ar trebui coborîtă la 350 ppm. Hansen argumentează că doar aşa civilizaţia umană ar putea păstra modul de viaţă de pînă acum. Savantul a realizat şi un studiu în care îşi argumentează afirmaţia, document contrasemnat de alţi opt cercetători. În loc să prezinte modele teoretice care să estimeze felul cum se va modifica de acum înainte clima, Hansen şi echipa sa au adus dovezi culese de-a lungul istoriei Pămîntului, dovezi care, în opinia lor, arată cu acurateţe spre ce ne îndreptăm. Echipa a studiat probe culese din sedimentele de pe fundul Oceanului Atlantic, determinînd în felul acesta concentraţia de CO2 în dife­rite etape ale evoluţiei planetei.

 

CONCENTRAŢII DIFERI­TE DE CO2 . Potrivit lui Hansen, fundurile oceanelor sînt barometri excelenţi pentru determinarea diverselor etape geologice. Expertul american a descoperit astfel că la începutul ultimei ere glaciare concentraţia de CO2 din atmosferă era de 450 ppm. “Dacă trecem de această valoare de 450 ppm, pro­ba­bil că va fi suficient pentru topi­rea tuturor gheţarilor. Asta va duce la creşterea nivelului mării cu 75 de metri. Cu alte cuvinte, ţintele noastre de reducere a dioxidului de carbon din atmosferă ne vor duce la dezastru”, a spus Hansen pentru cotidianul britanic The Guardian. Studiul lui Hanse arată că la o cotă de 550 ppm de CO2 planeta s-ar putea încălzi cu 6 grade Celsius. Pînă acum, studiile ştiinţifice arătau o modificare cu doar 3 grade în asemenea condiţii.

 

RESPECTAT. James Hansen este de multă vreme un nume cunoscut şi respectat în lumea ştiinţifică. Este unul dintre primii cercetători care au atras atenţia asupra crizei climatice încă din anii 1980. Relaţia sa cu administraţia Bush a fost însă extrem de rece. În 2005, Hansen a acuzat Casa Albă şi Nasa că încearcă să-l cenzureze. Deşi şi-a construit o reputaţie din a cere reducerea emisiilor de dioxid de carbon pînă la cota de 450 ppm, acum recunoaşte că s-a înşelat şi că o asemenea cotă este prea ridicată. Ceea ce l-a determinat să revină asupra teoriei au fost cercetările bazate pe observaţiile satelitare. În ultimii trei ani, acestea au arătat un lucru şocant: calota glaciară se extinde în anotimpul rece mult mai puţin decît se retrage în anotimpurile călduroase.

 

MAI DEVREME DECÎT SE CREDEA. Groenlanda şi Antarctica pierd anual blocuri întregi de gheaţă. În opinia lui Hansen, este imposibil ca topirea totală a acestor calote să dureze mii de ani, aşa cum susţin alţi cercetători. Hansen a spus pentru The Guardian că, dacă nu ne vom schimba stilul de viaţă, nu prea există şanse ca partea vestică a Antarcticii să “supravieţuiască” acestui secol. “În felul ăsta, mai mult ca sigur se va înregistra pînă în 2100 o creştere a nivelului mării cu cel puţin doi metri”, a spus Hansen. Savantul se aşteaptă să fie sever criticat pentru limita impusă, mai ales la nivel politic şi în special în Statele Unite, care abia sunt de acord cu ţinta de 450 ppm. Savantul îndeamnă însă la calm şi la raţiune, avertizînd guvernele că este timp pentru punerea în aplicare a metodelor de combatere a încălzirii globale. Vestea bună este că diminuarea resurselor de petrol a dus la folosirea altor combustibili, mult mai puţini poluanţi.

O altă măsură presupune semnarea unui protocol pentru reducerea consumului de cărbune, document care este pe cale să se semneze, avînd ca ţintă precisă atingerea pragului de 400 ppm.

 

Posibil dezastru

“Dacă trecem de această va­loare de 450 ppm, probabil că va fi suficient pentru topi­rea tuturor gheţarilor (...). Ţin­tele noastre de reducere a dioxi­dului de carbon din atmosferă ne vor duce la dezastru”

James Hansen


alexandru.nastase@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: verde! hansen