x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator NATO va intensifica acţiunile de apărare şi descurajare, pentru respingerea acţiunilor "ostile"

NATO va intensifica acţiunile de apărare şi descurajare, pentru respingerea acţiunilor "ostile"

de Redacția Jurnalul    |    29 Noi 2022   •   20:15
NATO va intensifica acţiunile de apărare şi descurajare, pentru respingerea acţiunilor "ostile"
Sursa foto: Hepta

Miniştrii de Externe din statele NATO, reuniţi la Bucureşti, au reafirmat intenţia de intensificare a măsurilor de apărare şi descurajare, în scopul respingerii acţiunilor "ostile", subliniind că zona Mării Negre şi Balcanii de Vest prezintă "importanţă strategică".

"NATO este o Alianţă defensivă. NATO va continua să protejeze populaţiile şi să apere permanent fiecare centimetru pătrat de teritoriu aliat. Vom face acest lucru prin abordarea noastră de 360 de grade şi împotriva oricăror ameninţări şi provocări. Condamnăm terorismul în toate formele şi manifestările şi suntem solidari cu Turcia în durerea generată de pierderile de vieţi după recentele atacuri teroriste oribile. Ne confruntăm cu ameninţări şi provocări din partea actorilor autoritarişti şi a concurenţilor strategici, din toate direcţiile strategice. În contextul celei mai mari ameninţări la adresa securităţii strategice din ultimele decenii şi conform Conceptului Strategic, implementăm o nouă bază a posturii descurajării şi apărării prin consolidarea acesteia şi prin dezvoltarea în continuare a întregii game de forţe solide şi gata de luptă, precum şi a capabilităţilor. (...) Menţinem angajamentul de a ne pregăti, a împiedica şi a ne apăra de atacuri ostile asupra infrastructurii esenţiale a statelor aliate", arată Declaraţia miniştrilor de Externe din statele NATO, postată pe site-ul oficial şi vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

"Orice atac asupra aliaţilor va fi urmat de o ripostă unitară şi determinată. Suntem împreună în unitate şi solidaritate şi reafirmăm legăturile transatlantice durabile între naţiunile noastre. Vom continua eforturile pentru pace, securitate şi stabilitate în întregul spaţiu euro-atlantic", precizează miniştrii de Externe din NATO, reafirmând şi solidaritatea cu Ucraina, precum şi susţinerea pentru suveranitatea acestei ţări.

De asemenea, miniştrii de Externe notează că eventuala integrare în NATO a Finlandei şi Suediei va contribui la consolidarea securităţii spaţiului euro-atlantic.

"Reamintind că Balcanii de Vest şi zona Mării Negre au importanţă strategică pentru NATO, salutăm întâlnirea cu miniştrii de Externe din ţările partenere Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova, în contextul în care Alianţa îşi intensifică susţinerea punctuală în sensul dezvoltării integrităţii şi rezilienţei acestor ţări, pentru dezvoltarea capabilităţilor şi susţinerea independenţei politice. Menţinem cu fermitate angajamentul pentru politica Porţilor Deschise. Reafirmăm deciziile pe care le-am luat la Summitul de la Bucureşti din 2008 şi toate deciziile ulterioare privind Georgia şi Ucraina", subliniază miniştrii de Externe.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nato acţiuni apărare