x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator NATO va trimite avioane de supraveghere în Turcia

NATO va trimite avioane de supraveghere în Turcia

27 Dec 2015   •   18:46
NATO va trimite avioane de supraveghere în Turcia

NATO va desfăşura avioane de supraveghere în Turcia pentru a ajuta această ţară membră să-şi protejeze spaţiul aerian, aşa cum s-a angajat Alianţa Nord-Atlantică la începutul lunii decembrie, potrivit unui anunţ făcut de guvernul german, citat de AFP.

'Este prevăzut un transfer provizoriu de avioane de recunoaştere AWACS de la baza Geilenkirchen (vestul Germaniei) către baza avansată de la Konya', în sudul Turciei, nota pe 18 decembrie Ministerul Apărării german, într-o informare dezvăluită duminică de presă.

În acest text, adresat Comisiei de apărare din Bundestag (camera inferioară a parlamentului german), Ministerul Apărării aminteşte că Berlinul furnizează NATO '30% din personalul' celor 17 avioane AWACS aflate la Geilenkirchen.

Deşi această decizie presupune trimiterea de soldaţi germani în străinătate, guvernul nu ia în calcul să ceară avizul Bundestagului pe motiv că este vorba despre un simplu ajutor pentru supravegherea spaţiului aerian şi nu de o ofensivă armată.

Preşedintele Comisiei de apărare din Bundestag, Wolfgang Hellmich, a apreciat drept 'puţin bizar' momentul ales pentru acest anunţ, în contextul în care parlamentarii germani sunt în vacanţă.

Trimiterea de avioane AWACS ale NATO, al căror număr nu este precizat, se înscrie în cadrul ajutorului promis la începutul lui decembrie de Alianţa Nord-Atlantică 'pentru asigurarea securităţii Turciei' ca urmare a conflictelor la frontierele sale, în Irak şi Siria.

Sursa: AGERPRES 

×
Subiecte în articol: turcia nato avioane de supraveghere