x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O navă a explodat la Sulina, după ce ar fi lovit o mină marină

O navă a explodat la Sulina, după ce ar fi lovit o mină marină

de Redacția Jurnalul    |    20 Sep 2023   •   08:59
O navă a explodat la Sulina, după ce ar fi lovit o mină marină
Sursa foto: ARSVOM

Garda de Coastă din Sulina a fost alertată miercuri, în jurul orei 7:00. Marinarii prezenți pe navă le-au spus autorităților române că cel mai probabil a fost lovită o mină și aceasta a explodat.

UPDATE 11:20 

Conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat trimiterea către raionul maritim Sulina, pentru a acționa în sprijinul autorităților civile responsabile de intervenție și pentru cercetarea raionului, a puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” 274, cu o grupă de scafandri EOD la bord

Cu privire la situația navei comerciale Seama, sub pavilion Togo, care a raportat o explozie la bord în cursul dimineții de miecuri, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat, conform procedurilor operaționale, trimiterea către raionul maritim Sulina, pentru a acționa în sprijinul autorităților civile responsabile de intervenție și pentru cercetarea raionului, a puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” 274, cu o grupă de scafandri EOD la bord.

Nava militară a plecat din portul militar Constanța în jurul orei 08.15.

„De asemenea, un elicopter IAR-330 Puma din serviciul de căutare-salvare, din dotarea Forțelor Aeriene Române, este pregătit pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu să intervină, în funcție de solicitări”, transmite Ministerul Apărării Naționale.

Potrivit MApN, planurile de activități și procedurile operaționale ale Forțelor Navale Române au fost adaptate rapid la situația actuală de securitate, odată cu declanșarea războiului din Ucraina în luna februarie a anului 2022, pentru a răspunde eficient la un mediu divers de amenințări în spațiul maritim, contribuind astfel la asigurarea securității colective a Alianței Nord-Atlantice.

„Forțele Navale Române desfășoară în permanență de monitorizare în Marea neagră, cu nave militare, elicoptere IAR-330 Puma Naval, drone de cercetare maritimă, detașamente de scafandri de luptă EOD (specializate în lupta contra dispozitivelor explozive) și prin Centrul de Date pentru Lupta contra Minelor din subordinea Direcției Hidrografice Maritime”, mai arată MApN.

 

UPDATE9:20 "În cursul zilei de 20.09.2023, în jurul orei 06:50, Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a fost solicitată să intervină pentru evacuarea și preluarea  echipajului de la bordul navei Seama. 

La ordinul VTS Sulina și prin solicitarea MRCC,  nava SAR ARES din cadrul ARSVOM, s-a deplasat în direcția indicată, respectiv 7 mile Est de geamandura de aterizare, pentru salvarea echipajului.

La bordul navei tip general cargo- SEAMA, sub pavilion Togo, echipajul format 12 persoane, a necesitat evacuare de la bord.
Preluarea echipajului s-a efectuat în intervalul 07:20- 07:30 și au fost predați în siguranță către echipajul de ambulanță din Portul Sulina, la ora 08:25.

Mulțumim echipajului Sar Ares din cadrul ARSVOM,  Velichea Florentin- ofițer punte, Cojocaru Ionuț- ofițer punte, Anton Viorel- ofițer mecanic și Odorheiu Daniel- timonier!", a transmis ARSVOM.

Știre inițială:

Incidentul a avut loc undeva între Sulina și Bâstroe.

12 persoane au fost evacuate și se pare că este vorba și de răniți.

Generalul Mircea Mândrescu a afirmat că incidentul ar fi avut loc la 7-8 mile marine de gura de vărsare a canalului Sulina în mare și există riscul ca nava să se scufunde.

Potrivit Antena 3 CNN, din primele informații, se pare că este vorba de o explozie la sala motoarelor a navei, după ce aceasta ar fi lovit o mină marină.

navă de marfă sub pavilion Togo a explodat la Sulina. 12 persoane au fost evacuate. Încă nu sunt informații despre răniți.

Ambarcațiunea se află la 25 de mile în larg, între Sulina și canalul Bîstroe.

”În data de 20.09.2023, la ora 06.50, urmare a unui mesaj de urgență “MAYDAY”, transmis in CH 16 VHF, de către o nava comercială prin care informează ca a avut loc o explozie la bord, M.R.C.C a declanșat o operațiune S.A.R. pentru salvarea echipajului acesteia.

La acțiunea de salvare a participat un mijloc de mobilitate din cadrul Gărzii de Coastă și o nava specializată SAR din cadrul ARSVOM. Toți membrii de echipaj au fost aduși în siguranță in portul Sulina, la bordul navei ARSVOM.

Cercetările sunt desfășurate de către Autoritatea Navala Română”, a anunțat Garda de Coastă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

marinari

Sulina

×
Subiecte în articol: nava explozie sulina mina marina