Lobby-ul efectuat de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) în privinţa toaletelor a determinat obligarea prin lege a autorităţilor locale de a asigura înfiinţarea şi întreţinerea de grupuri sanitare.
Viitor de aur ţara noastră are... mai ales dacă facem rost de nişte veceuri publice, măcar pentru zonele turistice pe care le lăudăm atât de mult. Cum să aduci vizitatori şi banii aferenţi în ţară, dacă nu le dai oamenilor nici măcar o toaletă unde să se uşureze după ce fac offroad pe drumurile publice, fără să vrea...
Pentru a rezolva problema toaletelor şi a adăuga astfel un strop de civilizaţie la progresul României, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a trebuit să facă lobby ca să oblige prin lege autorităţile locale să înfiinţeze şi să întreţina grupuri sanitare. Din fericire, demersul ANAT a avut succes, iar noi ne mai civilizăm puţin cu ajutorul oamenilor din turism. ANAT a demarat pe 19 mai o campanie la nivel naţional - "Campania Toaleta" - prin care se urmărea identificarea locaţiilor din zonele de interes turistic pentru a se adăuga toalete publice la oferta zonală. Tot asociaţia a pus la dispoziţia mass-media şi a factorilor de decizie o listă a zonelor deficitare din punct de vedere al toaletelor, cu sprijinul Consiliilor Judeţene, Primăriilor şi Asociaţiilor de Promovare Turistică din toată ţara.
PUNCT OCHIT, PUNCT LOVIT!
Campania şi-a atins obiectivul prin noua lege a turismului. Lobby-ului a avut succes, iar în urma propunerilor înaintate în Consiliul Consultativ al Turismului, problema instalării şi întreţinerii grupurilor sanitare a fost legiferată, fiind specificată în proiectul noii Legi a Turismului, proiect aflat în dezbatere publică.
Art. 12 par. 4 din Legea Turismului redă obligaţia autorităţilor locale de a asigura înfiinţarea şi întreţinerea de grupuri sanitare: "Consiliile judeţene şi/sau consiliile locale şi/sau primariile pe a căror rază administrativ-teritorială se află obiective turistice, au obligatia de a asigura înfiintarea / întreţinerea şi funcţionarea grupurilor sanitare în număr corespunzător, funcţie de fluxul turistic specific şi în condiţii de igienă conform cu legislaţia în vigoare.
În situaţiile în care obiectivele turistice se află în administrarea unor operatori economici, Consiliile judeţene şi/sau consiliile locale şi/sau primăriile au obligaţia de a le impune acestora să asigure / să înfiinţeze / să întreţină funcţionarea acestor servicii în funcţie de fluxul turistic specific şi în condiţii de igienă conform cu legislaţia în vigoare". De asemenea, alte articole din Legea Turismului stabilesc obligaţii pentru operatorii economici privaţi care au în administraţie obiective turistice, inclusiv care administrează staţii de alimentare cu carburanţi.
Aceasta este cea de-a doua reuşită de lobby cu implicaţii legislative a ANAT din 2009, după Legea Tichetelor de Vacanţă. Amintim că şi noua Lege a Turismului include multe propuneri ale ANAT care vor contribui cu siguranţă la dinamizarea industriei turistice autohtone.
Citește pe Antena3.ro