O mână de oameni din localitatea Vlad Ţepeş, din judeţul Călăraşi, se tem că vor rămâne fără pământul pe care îl au în proprietate, pentru că primarul s-a gândit să îi dea în judecată pe fiecare în parte pentru a le anula titlurile de proprietate dobândite legal. Scandalul a fost declanşat la începutul anului 2009, la câteva luni după ce Constantin Mihalache a câştigat alegerile locale în Vlad Ţepeş.
Atunci, proaspătul primar, în calitate de patron al firmei Agromec SA, şi-a tocmit un expert să-i măsoare pământul pe care îl dobândise în urma unei licitaţii organizate la sfârşitul anului 2001. Nu mică i-a fost mirarea edilului când a fost înştiinţat că are o suprafaţă de teren mai mică cu vreo cinci hectare decât cea cumpărată iniţial. Imediat a apelat la Judecătoria Călăraşi, pentru că "s-a constatat că s-a eliberat titluri de proprietate peste proprietatea noastră.
Titlul nostru de proprietate provine de la Agrostar SA, iar titlul pârâtei provine de la Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Călăraşi", şi-a motivat edilul plângerea. O proprietară care s-a trezit dată în judecată este Elena Sprânceană. Femeia a spus: "Vrem ca primarul să ne lase în pace proprietatea. Noi avem titlurile de proprietate din anul 1995. Acest teren este în circuitul civil cu carte funciară cu tot". Aşadar, se pare că au fost eliberate câte două titluri de proprietate pentru acelaşi petic de pământ.
Înainte de anul 1989, terenul cu pricina se afla în administrarea cooperativei agricole Vlad Ţepeş. După Revoluţie, CAP-ul a fost divizat în două societăţi comerciale, care în anul 1994 au fost vândute firmei Agrostar SA. Una dintre localnice, Maria Ghiceanu, susţine: "În momentul în care cele două societăţi au fost scoase la vânzare, trebuia organizată o licitaţie. Aşa prevede Legea 18 din anul 1991. Pentru că nu s-a ţinut cont de această lege înseamnă că această tranzacţie a fost ilegală".
Fostul viceprimar al localităţii, Ioniţă Gelu, a spus că cele două societăţi agricole nu aveau nici un teren în proprietate: "Membrii ei aveau teren, dar fiecare şi-a luat terenul înapoi". Un an mai târziu, sătenii au primit adeverinţe de la Comisia de Fond Funciar pentru a intra în posesia terenului.
Însă, Agrostar a girat cu bunurile celor două firme mai multe credite pe care nu a mai putut să le plătească. La sfârşitul anului 2001, creditorii au cerut falimentul firmei, iar activele au fost scoase la licitaţie. Printre bunurile scoase la licitaţie se aflau şi unele de interes public, cum ar fi hidroforul şi puţul de apă al localităţii, reţeaua electrică şi drumurile de acces către alte proprietăţi. Licitaţia a fost adjudecată de Agromec SA, unde Constantin Mihalache deţine 96% din acţiunile firmei.
Am încercat să aflăm de la administraţia locală cum s-a ajuns într-o asemenea situaţie. Însă viceprimarul Ion Peţu nu prea a fost încântat să discute despre problemele pe care le are primarul cu sătenii, pentru a nu se pune rău cu acesta. Edilul Constantin Mihalache susţine şi el că vânzarea celor două societăţile agricole s-a făcut ilegal. Legat de scandalul pe care îl are cu sătenii, susţine că dacă instanţa îi va da dreptate va cere anularea titlurilor eliberate abuziv de predecesorii săi. Iar sătenii trebuie să dea în judecată comisia locală de aplicare a legii fondului funciar, condusă tot de el, pentru a primi teren în altă parte.