Încercarea sindicatelor de a-şi păstra sporurile s-a terminat ieri tot în coadă de peşte. După ultima rundă de negocieri la Ministerul Muncii, sindicaliştii s-au retras fără un rezultat favorabil. Discuţiile au durat mai multe săptămâni, dar s-a ajuns la un acord numai pe unele articole ale actului normativ care prevede sistarea câştigurilor salariale.
Ordonanţa de urgenţă care a pus pe jar confederaţiile sindicale avea în vedere, în forma iniţială, eliminarea a 18 indemnizaţii sau sporuri. Printre acestea, sporul de 75% al angajaţilor care lucrează cu fonduri europene, sporul de până la 25% acordat auditorilor interni, indemnizaţia de 20% pe care o primeau membrii comisiilor de concurs, precum şi premiile şi salariul de merit. Ordonanţa prevedea, de asemenea, eliminarea plăţii pentru orele suplimentare, urmând ca acestea să fie compensate cu zile libere. Aceste măsuri ar trebui să ducă la reducerea cheltuielilor bugetare cu 1,62 miliarde de lei în acest an.
În urma negocierilor, sindicaliştii au reuşit până ieri să obţină eliminarea a 13 indemnizaţii din cele 18 avute în vedere. Printre victorii se numără plata orelor suplimentare, sporul de 75% pentru angajaţii care gestionează fonduri europene, dar numai în funcţie de performanţă şi sporul de limbi străine, acordat însă doar pentru limbile rare. De asemenea, cadrele didactice vor primi în continuare banii pentru cărţi şi pentru navetă. Sindicatele au renunţat la sporurile şi la indemnizaţiile membrilor din comisiile de achiziţii, de concurs şi de privatizare.
AMENINŢĂRI SINDICALE
Negocierile Desfăşurate în cursul zilei de ieri la Ministerul Muncii s-au încheiat fără nici un rezultat pentru sindicaliştii din învăţământ. Este posibil să urmeze greve generale şi să fie boicotate examenele naţionale, după cum a declarat, după negocieri, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de eliminarea salariului de merit, a primelor şi a sporului de antenă. Astăzi, membrii sindicatului Spriru Haret se întâlnesc în Consiliu Naţional pentru a discuta începerea protestelor. Discuţiile ar putea continua la nivelul minsterelor Sănătăţii, Educaţiei şi Administraţiei şi Internelor, dacă Ordonanţa va trece în forma actuală.
Citește pe Antena3.ro