Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Robert Negoiţă, a afirmat miercuri că trebuie să înceteze comportamentul Guvernului în relaţia cu administraţia publică locală, subliniind că aceasta este cea mai importantă pentru cetăţean, şi a cerut o treime din bugetul naţional.
"Ieri după-amiază ne-am întâlnit şi nu ne-au dat nimic. Mai mult decât atât, a existat tentaţia dânşilor să ne pună să ne batem pentru cotele din IV (impozitul pe venit - n.r.), care înseamnă mai puţin de 10% din buget, adică pe nişte firimituri. Administraţia publică locală, în general, în lumea civilizată, în statele care se respectă, nu este tratată în felul în care e tratată administraţia publică locală în România (...). Din nefericire, şi alte guverne au făcut greşeli. Considerăm că acest comportament trebuie să înceteze, pentru că administraţia locală este cea mai importantă pentru cetăţean. 70% din tot ce înseamnă servicii publice sunt acordate de administraţia locală. Pe cale de consecinţă, nu putem să funcţionăm cu 10% din buget", a spus Negoiţă, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor în faţa sediului AMR.
El a menţionat că până marţi reprezentanţii autorităţilor locale au fost ignoraţi.
"Din octombrie tot trimitem adrese către Guvern, în ideea să discutăm acest buget, până ieri am fost ignoraţi total. Cred că suntem cu toţii reprezentanţii statului român şi trebuie să ne respectăm reciproc (...). Vrem să reprezentăm comunităţile care au avut încredere în noi la nivelul la care şi-ar dori, adică la nivel de respect", a mai afirmat Negoiţă.
Potrivit acestuia, liderii locali au cerut un minim care funcţionează în toată lumea civilizată - o treime din bugetul naţional pentru administraţia publică locală, însemnând toate primăriile şi consiliile judeţene din România.
"Tot ce înseamnă administraţia publică locală, noi cerem o treime, suntem atât de decenţi, adică e foarte puţin (...). 70% din serviciile publice sunt asigurate de administraţia locală şi noi la ora asta trăim din mai puţin de 20%. Suntem profund subfinanţaţi şi repet ce am mai spus - suntem cea mai subfinanţată administraţie publică locală din Europa", a declarat Negoiţă.
Gheorghe Falcă, primarul Aradului, e de părere că trebuie făcut un pact pe 10 ani ca nimeni să nu mai încalce cutuma ca o treime din bugetul de stat să meargă către administraţia locală.
"De ce administraţia centrală vrea mai mult de 70% dintr-un buget de stat pentru centru şi tot ce înseamnă 3.200 de localităţi să primească sub 30%? (...). Vrem ca cetăţenii care au contact direct cu administraţia locală să aibă bugete din bugetul consolidat o treime. Dacă acest lucru nu se întâmplă, confirmă încă o dată că, nefiind bani la ceea ce au proiectat cei din Guvernul central, bagă mâna în buzunarul fiecărui cetăţean din România pentru a-şi consolida bugetul şi pentru ca noi, administraţia locală, să rămânem fără bani şi să nu acordăm servicii de calitate (...). Credem că de aici încolo trebuie să facem un pact pe 10 ani ca nimeni să nu mai încalce această cutumă, care să devină lege - o treime din bugetul de stat trebuie să meargă către administraţia locală", a adăugat Falcă.
Ulterior susţinerii acestor declaraţii, o delegaţie a AMR s-a deplasat la sediul Guvernului pentru a discuta cu premierul Viorica Dăncilă pe tema proiectului legii bugetului pe 2019, având în vedere că ministrul Finanţelor nu le-a dat un răspuns legat de acest buget până în jurul prânzului. AGERPRES