x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nereguli la “Bagdasar-Arseni”: curăţenia şi dezinfecţia

Nereguli la “Bagdasar-Arseni”: curăţenia şi dezinfecţia

de Monica Cosac    |    20 Iul 2016   •   16:45
Nereguli la “Bagdasar-Arseni”: curăţenia şi dezinfecţia

În urma unui control făcut la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală, unde este internat Marian Cojocaru, pilotul paramotorului prăbuşit la Comana pe 10 iulie, Inspecţia Sanitară a scos la iveală mai multe nereguli privind curăţenia, dezinfecţia şi gestionarea deşeurilor medicale. Controlul a fost demarat după ce bărbatul s-a “căpătuit” cu bacterii periculoase, rezistente la orice antibiotic.

Inspectorii sanitari au efectuat luni seară un control la Spitalul Bagdasar-Arseni, care a arătat nereguli la respectarea normelor de efectuare a operaţiunilor de curăţenie şi dezinfecţie - un serviciu externalizat de către spital, a anunţat, ieri, Ministerul Sănătăţii (MS). De asemenea, au mai fost constatate probleme referitoare la gestionarea deşeurilor periculoase rezultate din activităţile medicale.

Controlul a fost continuat, însă, şi ieri, deoarece în prima zi inspectorii sanitari nu au putut verifica activitatea Serviciului pentru Prevenirea şi Controlul Infecţiilor Nosocomiale şi nici documentele referitoare la prestarea serviciilor de curăţenie şi dezinfecţie. Aceste măsuri au fost luate de minister după ce analizele pilotului Marian Cojocaru au indicat o infecţie intraspitalicească, fiind depistate mai multe tipuri de bacterii rezistente la orice antibiotic. Potrivit MS, pe 11 iulie, pacientului i-au fost recoltate probe din aspiratul bronșic, iar rezultatele analizei bacteriologice au evidențiat prezența Achomobacter xyloxidans, un germen multirezistent. Însă, pe 14 iulie au fost făcute din nou analize, la Institutul „Matei Balș”, rezultatele arătând prezența a doi germeni multirezistenţi: Acinetobacter baumanii, sensibil la Colistin (n.r. - cel mai puternic antibiotic) și Klebsiella, rezistent la Colistin.

Problemele din spitale şi managementul defectuos

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, consideră că, de cele mai multe ori, problemele din spitalele româneşti sunt cauzate de un management defectuos. Motiv pentru care criteriile de selecţie a viitorilor şefi de spitale vor fi schimbate în lunile următoare.

“Până la sfârşitul anului vom avea un nou mecanism de selecţie a managerilor de spitale, un nou contract de management şi vom avea noi indicatori de performanţă care vor ţine seama de lucrul cel mai important şi anume opinia pacientului”, a declarat ministrul  Voiculescu, ieri, într-o dezbatere publică privind noua Strategie Naţională Anticorupţie. Acesta a amintit că, în cele două luni de când se află în fruntea Ministerului Sănătăţii, a făcut numeroase sesizări în Justiţie, ca urmare a controalelor din spitale. “A trebuit să facem, din păcate, numeroase sesizări la Parchet pentru contracte dubioase, pentru licitaţii aranjate, pentru angajări ilegale şi aşa mai departe. Acestea vor continua cu siguranţă”, a spus Vlad Voiculescu.

De partea cealaltă, reprezentanţii Spitalului Bagdasar-Arseni neagă existenţa infecţiilor intraspitaliceşti şi susţin că cei doi germeni depistaţi la pilotul rănit nu reprezintă o infecţie nosocomială, ci contaminare prin flora apei de baltă, din lacul în care s-a prăbuşit planorul.

 

“Curăţenia este importantă pentru Sănătate. Vom face curăţenie cât se poate şi vom construi cât se poate”, spune ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu

×