x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nereguli la Rovinco Cotesti

Nereguli la Rovinco Cotesti

17 Sep 2004   •   00:00

Privatizarea societatii Rovinco Cotesti a fost realizata in conditiile incalcarii unor prevederi legale, inclusiv prin lipsa avizului ministrului Agriculturii privind conditiile esentiale de vanzare, reiese din verificarile efectuate de inspectorii Curtii de Conturi.

CATALIN BUDESCU

Contractul de privatizare, incheiat cu Asociatia Salariatilor Rovinco Cotesti, in toamna anului 2000, prevedea un pret de 10 miliarde lei, mult sub evaluarea initiala a societatii, potrivit raportului intocmit de Curtea de Conturi. De asemenea, la concesionarea terenului aflat in proprietatea Agentiei Domeniilor Statului (ADS), obligatiile contractuale au revenit societatii, desi concesionarul era Asociatia Salariatilor.

NORME INCALCATE. Inspectorii Curtii de Conturi reproseaza Directiei Generale Privatizare Patrimoniu din cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei incalcarea normelor interne privind procedura de privatizare, precum si eliminarea clauzei penalizatoare in cazul nerespectarii obligatiilor asumate de cumparator.

Raportul evidentiaza si slaba pomovare a activului pus in vanzare. "Se precizeaza ca publicarea intr-un singur cotidian si intr-o singura zi a anuntului de vanzare nu a fost de natura sa asigure transparenta si eficienta procesului de privatizare", se arata in raport. La data privatizarii, Rovinco avea un capital social de aproape 30 de miliarde lei. Veniturile din exploatare se ridicau, in 1999, la 72,4 miliarde lei, societatea inregistrand un profit de 1,4 miliarde lei.

BUGET PAGUBIT. Neregulile au continuat si dupa semnarea actului de vanzare-cumparare. Astfel, Asociatia Salariatilor nu reuseste sa plateasca la timp ratele aferente actiunilor si achita doar o parte din redeventele stabilite la momentul concesionarii. Curtea de Conturi atrage atentia ca Agentia Domeniilor Statului (ADS), desi a luat masuri conform contractului, a ales o varianta dezavantajoasa pentru bugetul Ministerului Agriculturii, prin desfiintarea de drept a contractului si restituirea unei rate achitate de cumparator.

NEREGULI ADS

Intrucat societatea se afla in procedura de faliment, ADS putea sa execute gajul reprezentand actiunile societatii si sa pastreze intreaga suma platita de Asociatia Salariatilor. Mai mult, in ceea ce priveste concesiunea, ADS a solicitat rezilierea contractului abia in 2003, desi intarzierea la plata redeventelor permitea o astfel de procedura cu un an mai devreme. Totodata, suprafata de teren a fost diminuata de concesionar, prin predarea catre primarii a unor terenuri care faceau obiectul retrocedarilor, desi competenta revenea doar ADS.
×
Subiecte în articol: observator