Doctoranzii Universitatii din Bucuresti nu-si primesc bursele care ar trebui sa le fie date prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea resurselor Umane (POSDRU), dar banii exista, spun pagubitii. Cei care s-au inscris la doctorat se intreaba unde dispar aceste fonduri. Iata ce scrie unul dintre doctoranzi:
“Problema majora pe care noi, doctoranzi si postdoctoranzi, o intampinam permanent o reprezinta intarzierea pe perioade din ce in ce mai largi a acordarii burselor lunare. Astfel, Universitatea din Bucuresti este restanta, la ora actuala, cu un numar de cel putin patru burse. Un aspect ciudat il reprezinta faptul ca persoanele cu putere decizionala din echipa de management nu pot garanta virarea normala a acestor burse nici in viitor. Totusi, cei care conduc acest proiect sunt platiti generos pentru a asigura un management sanatos: de exemplu, din valoarea totala de aproximativ 5 milioane de euro repartizate grupului postdoctoranzilor, doar 1,8 milioane de euro reprezinta burse.
Mai mult, desi postodoctranzii trebuie sa participe la stagii de cercetare, conferinte sau scoli de vara in Uniunea Europeana prin acest proiect, pana nu demult erau “obligati' sa foloseasca resurse financiare proprii cu promisiunea ca vor fi decontate doar atunci cand Universitatea din Bucuresti va dispune de fonduri. Interesant este ca Univeristatea din Bucuresti este beneficiara de drept a rezultatelor cercetarilor stiintifice, in conditiile in care aceasta institutie nu este capabila sa asigure un acces de 'bun simt' la articole stiintifice specifice domeniilor abordate. Acesta ultima problema a fost semnalata insistent domnului manager al proiectului, fara insa a se face vreun efort vizibil pentru solutionare.
In prezent, lucrurile dau semne de timida ameliorare, dar acesta schimbare a presupus sesizarea OIPOSDRU, a mass mediei, a domnului ministru al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, a Parlamentului Romaniei, precum si rezistenta personala la atacuri din partea celor care si-au simitit amenintate pozitiile. Totusi este trist daca si la acest nivel trebuie sa sesizam institutiile statului pentru a ne obtine drepturile. Este tot mai evident ca, in aceste conditii, nu vom reusi decat sa ne indepartam si mai mult de ceea ce inseamna normalitate.
Acceptarea Romaniei in randul membrilor Uniunii Europene ne-a oferit posibilitatea de a accesa fonduri nerambursabile in scopul atingerii unui standard de viata cat mai apropiat de cel al locuitorilor din spatiul Schengen. Unul dintre cele mai mari proiecte europene implentate la nivel national il reprezinta FSE POSDRU, iar una dintre axele prioritare ale acestui amplu program include, sub forma de grupuri tinta distincte, studenti la doctorat si cercetatori postdoctoranzi, Universitatea din Bucuresti numarandu-se printre institutiile beneficiare. Desi scopul social al acestei directii a proiectului este acela de a ancora in tara tinerile valorile umane prin asiguarea unor conditii competitive celor din cadrul Uniunii Europene, se pare ca prespectiva Universitatii din Bucuresti este profund denaturata'.
Dr. Marian Nicolae Verziu