x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nestor, proiectul UE care va preveni seismele, tsunamiurile si ne va ajuta să înţelegem Universul

Nestor, proiectul UE care va preveni seismele, tsunamiurile si ne va ajuta să înţelegem Universul

01 Apr 2014   •   11:28
Nestor, proiectul UE care va preveni seismele, tsunamiurile si ne va ajuta să înţelegem Universul

Cu 2.000 de ani înainte de descoperirea atomilor, vechii greci vorbeau, deja, de existenţa lor. Descendenţii acestora continuă să fie în fruntea cercetării ştiinţifice, cu proiectul Nestor, în Pylos, sud-vestul Greciei. Acesta include crearea unui telescop subacvatic pe fundul Mării Mediterane, care va urmări neutrinii pentru a dezvălui o parte din cele mai mari mistere ale Universului. Neutrinii, explică fizicianul american Dr. Frederick Reines, reprezintă “cea mai mică cantitate de realitate imaginată vreodată de o fiinţă umană”. Călătorind cu viteza luminii şi neafectaţi de câmpurile magnetice, neutrinii trec prin Pământ aducând informaţii nepreţuite din surse astrofizice depărtate. O mai bună cunoaştere a neutrinilor ar ajuta la înţelegerea felului în care a fost creat şi funcţionează Universul.

Examinarea acestora este însă dificilă. Razele cosmice care lovesc suprafaţa Pământului pot distorsiona informaţiile, însă acestea pot fi blocate prin plasarea unui “telescop” sub apă la mare adâncime. Nestor (acronim pentru Neutrino Extended Submarine Telescope with Oceanographic Research) poartă numele regelui din Pylos şi a fost dezvoltat tocmai în acest scop. Telescopul va fi instalat la o adâncime de 5.200 de metri la 30 de kilometri de Peloponez. Se estimează că proiectul va fi cofinanţat de Orizont 2020, programul UE pentru inovare şi cercetare, care în perioada 2014-2020 va aloca 80 de miliarde de euro cercetării, inovării şi dezvoltării tehnologiilor în statele membre.

“UE are capacităţi tehnologice semnificative şi poate pune în valoare prin această iniţiativă oamenii săi de ştiinţă foarte bine pregătiţi”, consideră Dr. Giorgos Stavropoulos, fizician renumit de la Institutul de Fizică Nucleară (INPP), responsabil cu experimentul. Proiectul Nestor poate fi folosit şi pentru înregistrarea datelor seismologice şi oceanografice. “Ca alte proiecte de infrastructură cofinanţate din fondurile structurale UE şi Forumul strategic european pentru infrastructura cercetării, Pylos simte beneficiile găzduirii proiectului Nestor, devenind mai atractiv pentru companii. Într-o ţară care face eforturi pentru a ieşi din criza economică, acest experiment reprezintă o oportunitate importantă pentru dezvoltarea economică”, susţin reprezentanţii Parlamentului European. (I.D.)


×