x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Nevoia te impinge sa pleci"

"Nevoia te impinge sa pleci"

17 Ian 2005   •   00:00

Salariile mari pe care le-ar putea primi daca ar munci in strainatate ii determina pe romani sa plece de langa familiile lor. Totusi, in prima zi a preselectiei organizate de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca pentru slujbe in Germania n-a fost prea mare inghesuiala.

CRISTIAN PETRU

"CODITA". Oameni cu CV-uri, pentru Germania
SPERANTA. La coada, o femeie de vreo 30 de ani isi mai verifica inca o data dosarul. Nu vrea sa ii lipseasca vreun act. Femeia locuieste intr-un sat din judetul Giurgiu. Dar nu munceste nicaieri. Salariul pe care l-ar primi in Capitala, vreo 2,5 milioane de lei pe luna, nu i-ar ajunge nici macar pentru naveta. "Am un copil de noua ani, pe care trebuie sa il las aici. Dar el intelege ca pentru el ma zbat ca sa am bani. Nevoia te impinge sa iti sacrifici familia".

DOSAR. Pentru inscrierea in baza de date a celor care vor sa munceasca in Germania in aceste domenii sunt necesare doua fotografii tip pasaport, copii dupa BI, pasaport, certificat de absolvire si calificare, cartea de munca, fisa personala si CV (tipizate OMFM), adeverinta de la medicul de familie care sa ateste ca solicitantul este clinic sanatos. De asemenea, este nevoie de cazierul judiciar in original si de o declaratie pe proprie raspundere legalizata notarial, din care sa rezulte ca solicitantul nu beneficiaza de pensie de invaliditate. Persoanele care opteaza pentru un loc de munca in agricultura trebuie sa prezinte un document care sa ateste experienta in acest domeniu si, separat, traducerea acesteia in limba germana, efectuata de un traducator autorizat.

×
Subiecte în articol: observator