x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nici o sancţiune pentru demolatorul Batiştei

Nici o sancţiune pentru demolatorul Batiştei

de Iulia Barbu    |    25 Mar 2010   •   00:00

Au trecut mai bine de trei luni de la vizita inspectorilor Primăriei Sectorului 2 la Policlinica Batiştei, demolată parţial toamna trecută. De atunci, puţine s-au schimbat. În afara unor precizări stinghere în privinţa unui eventual dosar penal pe numele proprietarului, senatorul PD-L Mircea Andrei, imobilul, de acum monument istoric, arată la fel de rău.



În luna iunie a anului trecut, senatorul proprietar a cerut un certificat de urbanism, manifestându-şi oficial intenţia de a demola imobilul. Câteva luni mai târziu erau scoase geamurile, iar scara interioară de marmură, distrusă. În ciuda celor întâmplate, abia la începutul acestui an, inspectorii Primăriei Sectorului 2 s-au gândit să verifice lucrările.

În orice altă ţară civilizată, demolarea fără autorizaţie a unei clădiri se plăteşte scump, proprietarul fiind obligat prin lege să aducă imobilul la starea iniţială. Aici lucrurile stau exact invers. Deşi, de curând, s-a declanşat procedura de clasare ca monument istoric a Policlinicii Batiştei, clădirea a fost lăsată în continuare de izbelişte.

DOSAR PENAL UITAT ÎN SERTARE
La întrebările noastre privind stadiul cercetărilor distrugerii unei părţi din imobilul din centrul Bucureştiului, ni s-au comunicat următoarele prin Biroul de presă al Primăriei Sectorului 2: "La 7 ianuarie 2010, inspectorii Primăriei Sectorului 2 au verificat starea imobilului de pe Strada Batiştei, ocazie cu care au constatat că era demolată tâmplăria exterioară la nivelul parterului şi etajului, iar la parterul clădirii şi în interiorul acesteia nu mai existau uşi interioare, lucrări pentru care trebuia să existe o autorizaţie de desfiinţare, eliberată de Primăria Capitalei.

După constatarea faptului că lucrările au fost executate ilegal, Andrei Mircea, în calitate de proprietar, a fost somat să oprească orice operaţiune de desfiinţare.
Având în vedere faptul că imobilul de pe Strada Batiştei se află amplasat în zonă protejată, lucrările executate de Andrei Mircea constituie infracţiuni, conform articolului 24 din Legea 50/1991. La data de 13 ianuarie 2010, împotriva domnului Andrei Mircea, Primăria Sectorului 2 a înaintat denunţ penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 în vederea continuării cercetărilor şi tragerii la răspundere a celui vinovat de nerespectarea legislaţiei în vigoare".
Între timp, clădirea lăsată în paragină va ajunge probabil într-o stare atât de avansată de distrugere, încât senatorul Mircea Andrei se va vedea "obligat" să o demoleze. Este o practică deja comună şi o reţetă de succes pentru orice imobil istoric din Bucureşti.

×
Subiecte în articol: observator